Tā ir īsta Ziemassvētku murga situācija, taču kāds šefpavārs ir dalījies padomos, kā izglābt piedegušu tītaru.
Tas ir kaut kas, no kā mēs visi baidāmies, ja mums uzticēts gatavot Ziemassvētku vakariņas, taču pastāv veids, kā izglābt piedegušu tītaru. Ja lasāt šo rakstu, visticamāk, sliktākais jau ir noticis.
LASI VĒL:
Iespējams, virtuve ir piepildījusies ar dūmiem vai piedeguma smaka izplatījusies pa visu māju. Biežākie piedeguša tītara iemesli ir pārcepšana, putna nepārklāšana ar foliju vai regulāras aplaistīšanas trūkums. Lai kā jūs būtu nonākuši šajā murga situācijā, ir vairāki veidi, kā tomēr izglābt svētku galveno ēdienu.
Ir dažādas piedeguma pakāpes — no viegli apdegušas ādiņas līdz pilnīgi melnai katastrofai. Ja jūsu tītars ir vairāk apdedzis nekā pilnībā piededzis, jums ir paveicies.
Tītaram var būt apdegusi āda, un krūtiņa vai spārni var būt nedaudz sausi vai pārcepti. Par laimi, gaļu vēl ir iespējams glābt.
Paņemiet asu griešanas nazi un ķerieties pie darba. Vienkārši nogrieziet melno, piedegušo ādu un sauso gaļu. Vērojiet brīdi, kad gaļa sāk izskatīties mīksta un sulīga. Piedegušās un sausās daļas izmetiet, bet pārējo gaļu izkārtojiet. To varēs pasniegt uz šķīvja, un ģimene pat nenojautīs par virtuves katastrofu!
Ja tītars ir pamatīgi piededzis un cietis vairāk nekā tikai viegli apdedzis, izņemiet to no cepeškrāsns un ļaujiet atdzist. Arī šajā gadījumā būs jānogriež tās daļas, kas ir pārāk piedegušas vai sausas, lai tās varētu ēst.
Kāds ieteica:“Paņemiet cepamo pannu un sagrieziet gaļu. Ielieciet to pannā un pārlejiet ar vistas buljonu. Gaļa uzsūks visas sulas. Ja nav buljona, izmantojiet atšķaidītu mērci.”
Cits piebilda: “Jā, dariet tieši tā, kā iesaka — esmu bijušais šefpavārs, un tieši tā lielākā daļa pavāru uztur tītaru sulīgu (kamēr tas tiek turēts silts). Viss būs kārtībā.”
Tomēr, ja tītars ir tik ļoti apdedzis un melns, ka nav palicis neviens ēdams gabals, nāksies samierināties ar zaudējumu un baudīt pārējos svētku piedevas.
Taču arī šeit glābiņš var būt mērce. Noņemiet piedegušo ādu, sagrieziet to gaļu, kas vēl ir derīga, un lieciet uz šķīvja. Pagatavojiet šķidrāku mērci un ļaujiet sausajai gaļai to uzsūkt.
Austrāliešu šefpavārs skaidroja: “Es darītu tā — gandrīz saplucinātu gaļu. Izvilktu to ārā, paņemtu nedaudz mērces un apmaisītu ar to, gluži kā gatavojot bārbekjū — saplucinātu tītaru.”
Savukārt amerikāņu šefpavāre piebilda: “Vienkārši nosauciet to par dienvidu stila tītaru. Sapluciniet gaļu, noņemiet piedegušās daļas un bagātīgi aplejiet ar mērci.”