Katros Ziemassvētkos es gatavoju piecu sastāvdaļu īrisu — tas ir gatavs 20 minūtēs

Īriss ir klasisks saldais našķis jebkurā gadalaikā, taču īpaši Ziemassvētkos.

Es to gatavoju porcijās katru gadu, un tas ir gan ļoti vienkārši pagatavojams, gan ārkārtīgi garšīgs. Man īriss asociējas ar Ziemassvētkiem vairāku iemeslu dēļ, tostarp tāpēc, ka tas labi uzglabājas ledusskapī.

LASI VĒL:

Tas man ir īpaši svarīgi laikā, kad ledusskapis ir piekrauts līdz malām ar tītaru, dārzeņiem un citiem gardumiem. Turklāt īriss ir bagāts ar sviestu un cukuru — tas ir sātīgs, mierinošs un nedaudz grezns, padarot to ideāli piemērotu svētku laikam.

Lai gan Ziemassvētkos man patīk daudzi ēdieni, īriss ir neatņemama sastāvdaļa, jo to ir tik viegli pagatavot. Šogad izmantoju šo recepti, katru īrisa gabaliņu esmu ietinusī atsevišķi, lai dāvinātu cilvēkiem kastītēs.

Sastāvdaļas:

395 g iebiezinātā piena

450 g gaiši brūnā mīkstā cukura

150 ml saldā krējuma 

100 g nesālīta sviesta

2 tējkarotes vaniļas ekstrakta ar vaniļas sēkliņām

Pagatavošana:

Sāciet ar to, ka katliņā lieciet iebiezināto pienu, gaiši brūno mīksto cukuru, saldo krējumu un nesālīto sviestu. Pārliecinieties, ka katls ir ar nepiedegošu dibenu.

Uz lēnas uguns maisiet, līdz sviests un cukurs ir pilnībā izkusuši. Pakāpeniski uzkarsējiet maisījumu līdz aktīvai vārīšanās stadijai, nepārtraukti maisot, līdz tas sasniedz 180 °C pēc cukura termometra. Ja temperatūra netiks sasniegta, īriss var nesastingt pareizi. Noņemiet no uguns un atstājiet uz 5 minūtēm.

Pēc piecām minūtēm iemaisiet vaniļas ekstraktu.

Ielejiet īrisu bļodā un putojiet dažas minūtes, līdz masa sabiezē. Izmantojot elektrisko mikseri, tas var aizņemt apmēram 10 minūtes, savukārt ar rokas mikseri — pat ilgāk.
Lai gan šajā​ receptē minētās piecas minūtes ar elektrisko mikseri, man tas prasīja krietni ilgāku laiku.

Kad masa ir bieza un vairs nav lejamā konsistencē, izlīdziniet to formā un atstājiet sastingt. Kad īriss ir sacietējis, sagrieziet to gabaliņos. Es griežu diezgan mazus gabalus, lai pietiktu visiem — un tas ir patiešām dievīgs.