Atbrīvojieties no mitruma un pelējuma savā virtuvē ar 3 vienkāršām izmaiņām — bez apkures

Virtuves ziemā, gatavojot ēdienu, piesaista mitrumu un kondensātu, taču to var novērst ar trim vienkāršiem soļiem.

Virtuves visā valstī šonedēļ tiks intensīvi izmantotas, jo gatavosim Ziemassvētku vakariņas un svētku mielastus. Daudzās mājsaimniecībās krāsnis un plītis būs pilnas ar tītaru, kartupeļiem, dārzeņiem un neskaitāmiem piedevām.

LASI VĒL:

 

Tomēr visa šī rosība var negatīvi ietekmēt mūsu virtuves. Mitrums un pelējums mājokļos ir bieži sastopama problēma iesprostota mitruma dēļ, īpaši šajā gadalaikā. Gatavošana tikai palielina mitruma daudzumu gaisā, tāpēc ieteicams veikt dažas vienkāršas izmaiņas, lai tas nekļūtu par problēmu.

Kondensāts veidojas, kad siltais gaiss mājas iekšienē saskaras ar aukstām virsmām, piemēram, logiem. Tas rada ūdens pilienus un mitrumu, kas, ja netiek novērsts, var pārvērsties pelējumā.

Virtuves ir īpaši siltas telpas, jo tajās darbojas daudzas gatavošanas ierīces. “Ikdienas darbības, piemēram, ēdiena gatavošana un drēbju žāvēšana, var radīt daudz mitruma gaisā,” skaidro eksperte.

Viņa uzsvēra trīs ļoti vienkāršas izmaiņas, ko var veikt gatavošanas laikā, lai samazinātu mitrumu un novērstu pelējuma veidošanos. Eksperte iesaka: lai atbrīvotos no mitruma uzkrāšanās, atveriet logu. “Uzlieciet pannām un katliem vākus un izmantojiet nosūcējventilatoru. Tas palīdzēs samazināt mitrumu.”

Vienkārši uzliekot vākus uz katliem, jūs samazināsiet mitruma daudzumu, kas nonāk virtuvē. Vāki fiziski notur tvaiku, neļaujot tam izplūst vēsākajā virtuves gaisā.

Mazāks mitruma daudzums gaisā nozīmē arī mazāk ūdens tvaiku, kas var pārvērsties kondensātā uz aukstām virsmām. Turklāt kondensāts veidojas ne tikai uz logiem — sienas un virtuves skapīši arī ir biežas problemātiskās vietas. Vēl viena priekšrocība, lietojot vākus, ir enerģijas taupīšana: ēdiens gatavojas ātrāk, tādējādi tiek patērēts mazāk enerģijas.

Nosūcējventilatori palīdz kontrolēt mitrumu, kas jau ir izplatījies telpā. Ieteicams tos darbināt ēdiena gatavošanas laikā un vēl vismaz 10–15 minūtes pēc tam.

Līdzīgu efektu var panākt arī, atverot logu, lai nodrošinātu gaisa cirkulāciju. Tajā pašā laikā ieteicams turēt virtuves durvis aizvērtas, lai mitrums paliktu vienā telpā un neizplatītos uz vēsākām vietām mājoklī.