Aizvieto dzērveņu mērci ar negaidītu piedevu, lai Ziemassvētku vakariņas kļūtu vēl garšīgākas

Ziemassvētku vakariņas ir īpaša maltīte, un daudzi cilvēki tās papildina ar nelielu daudzumu dzērveņu mērces, lai piešķirtu ēdienam dzīvīgumu. Tomēr mērču nomaiņa var padarīt svētku maltīti vēl gardāku.

Daudziem Ziemassvētku vakariņās ierasta ir dzērveņu mērce, jo tā piešķir saldenu un viegli skābenu garšu un patiešām var uzlabot svētku pusdienas. Taču, ja tā jums nekad nav īpaši garšojusi vai šogad gribas izmēģināt ko nedaudz atšķirīgu, ir arī citi varianti, ko pievienot savam šķīvim.

LASI VĒL:

Iespējams, jūs to pat nezināt, taču dzērveņu mērces vietā var izmantot citus piedevas, par kurām recepšu eksperti ir sajūsmā. Ja vēlaties padarīt savas Ziemassvētku vakariņas vēl gardākas un vienlaikus izmēģināt ko jaunu, šogad ir vērts apsvērt alternatīvu. Eksperte dalījās ar vienkāršu padomu, kas var noderēt daudziem. 

Eksperte atzina: “Man ne pārāk patīk dzērveņu mērce, un, manuprāt, nav nejaušība, ka tā uz galda parādās tikai reizi gadā! Karamelizētu sīpolu čatnijs, plūmju čatnijs, ābolu čatnijs vai jebkurš čatnijs manā skatījumā ir daudz labāks.”

Pēc ēdiena ekspertes teiktā, tas arī ir viss noslēpums. Jūs būtu pārsteigti, cik liela atšķirība var būt svētku mielastā. Iespējams, to neapzināties, bet čatniju patiesībā var lieliski pievienot Ziemassvētku vakariņām. Daudzi tā arī dara, jo tas labi sader gan ar pamatēdienu, gan ar pārpalikumiem.

Čatnijs tradicionāli tiek pasniegts pie aukstajiem gaļas izstrādājumiem un ir īpaši gardš kopā ar pāri palikušu tītaru, šķiņķi un siera platēm. Tas darbojas tik labi, jo piedāvā saldu, skābenu un viegli pikantu pretstatu bagātīgai un sātīgai gaļai.

Turklāt čatnijam ir sarežģīta garšas buķete, kas bieži ietver tādus augļus kā dzērvenes, ābolus un apelsīnus, kā arī sildošas garšvielas – kanēli un ingveru. Tas palīdz līdzsvarot treknumu un piešķir svētku akcentu.

Čatnijs arī izceļ citus svētku ēdienus, piemēram, siera plates, sviestmaizes un pat mērces. Citiem vārdiem sakot, tam ir ļoti plašs pielietojums. Ja jums nepatīk dzērveņu mērce, šogad noteikti ir vērts apsvērt čatnija izmantošanu – tas var būtiski mainīt jūsu maltītes garšu.

Kādu čatniju vislabāk izvēlēties?
Svētku laikā daudzi dod priekšroku pikantam ābolu čatnijam vai citiem svinīgiem augļu maisījumiem. Tie lieliski sader ar tītaru, aukstajām uzkodām un sieru, radot līdzsvaru starp saldu, skābenu un sāļu garšu.

Labs čatnijs parasti ir bagāts ar sezonāliem augļiem, piemēram, āboliem, datelēm un apelsīniem, kā arī sildošām garšvielām. Tas var ievērojami pastiprināt jūsu vakariņu garšu.

Citas iespējas ietver Ziemassvētku čatniju ar aprikozēm un apelsīnu – bagātīgu, augļainu maisījumu ar aprikozēm, apelsīnu, dzērvenēm un garšvielām, kas lieliski der gan pie tītara, gan siera. Protams, katram ir atšķirīga gaume, tāpēc nāksies atrast sev piemērotāko variantu. Galu galā – svētku laiks ir baudīšanai!