Ziema ir ideāls laiks, lai omulīgi pavadītu laiku telpās un baudītu savus iecienītākos našķus.
Un mājās ceptu plācenīšu pagatavošana ir pavisam vienkārša, ja atceras par vienu virtuves sastāvdaļu, kas bieži tiek aizmirsta. Plācenīši ir viens no vieglākajiem konditorejas izstrādājumiem, jo to pagatavošana prasa vien aptuveni 15 minūtes, tomēr daudzi tos sabojā, izmantojot nepareizas sastāvdaļas un iegūstot cietu rezultātu.
LASI VĒL:
Pārstāj izmest ābolus un pagatavo šo “neticami gardo” recepti gaisa fritierī
- Žurkas metīsies prom no tava dārza, ja ārā atstāsi vienu virtuves priekšmetu
Eksperte norāda, ka viena no lielākajām kļūdām, ko pieļauj iesācēji, ir nesaprašana, ka nedrīkst izmantot istabas temperatūras sviestu, jo tas sabojā plācenīšu tekstūru.
Viņa skaidroja: “Auksts sviests ir galvenais, lai iegūtu ideālus plācenīšus. Kad aukstais sviests krāsnī kūst, tas rada tvaika kabatiņas, kas palīdz plācenīšiem pacelties un piešķir tiem vieglāku tekstūru.”
Aukstais sviests, kūstot, izdala tvaiku, kas palīdz plācenīšiem labāk uzrūgt un krāsnī veidot vieglu, gaisīgu struktūru. Ja tiek izmantots istabas temperatūras sviests, plācenīši var kļūt cieti, plakani un ar maizei līdzīgu, grūti košļājamu tekstūru.
Auksta sviesta izmantošana uzlabo arī garšu, jo radītais tvaiks piešķir vairāk mitruma un bagātīgāku garšas niansi. Vienkāršākais veids, kā panākt, lai plācenīši labi uzrūgtu un iznāktu pēc iespējas gaisīgāki, ir izmantot sastāvdaļas tieši no ledusskapja.
Kā pagatavot gaisīgākus plācenīšus
Nepieciešams:
250 g kviešu miltu
65 g smalkā cukura
85 g auksta sviesta (sagriezta kubiņos)
120 ml saldā krējuma
1 liela ola
1 ēdamkarote cepamā pulvera
1 tējkarote vaniļas ekstrakta
1/2 tējkarotes sāls
Pagatavošana:
Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 200 °C un izklājiet cepamo plāti ar cepamo papīru.
Lielā bļodā sajauciet miltus, cukuru, cepamo pulveri un sāli, visu vienmērīgi samaisot.
Pievienojiet aukstā sviesta kubiņus. Ar dakšiņu vai mīklas smalcinātāju ieberzējiet sviestu sausajās sastāvdaļās, līdz masa atgādina smalkas rīvmaizes drupačas.
Atsevišķā bļodā sakuliet saldo krējumu, olu un vaniļas ekstraktu, pēc tam uzmanīgi iemaisiet šo maisījumu sausajās sastāvdaļās.
Mīklai vajadzētu savilkties kopā – ir normāli, ja tā izskatās nedaudz drupena. Izberiet mīklu uz viegli ar miltiem apkaisītas virsmas un saudzīgi saveidojiet apaļu formu.
Sadaliet mīklu astoņās vienādās daļās. Ja vēlaties apaļus plācenīšus, varat izmantot cepumu formiņu.
Novietojiet plācenīšus uz sagatavotās plāts un ielieciet saldētavā uz piecām līdz desmit minūtēm. Mīklai pirms cepšanas jābūt labi atdzesētai – tas palīdz saglabāt sviestu aukstu un nodrošina labāku uzrūgšanu.
Izņemiet plācenīšus no saldētavas, apsmērējiet to virspusi ar nedaudz saldo krējumu un lieciet cepeškrāsnī.
Cepiet 200 °C temperatūrā 18–22 minūtes, līdz plācenīšu virsa kļūst zeltaini brūna.
Pēc izcepšanas plācenīši būs viegli, gaisīgi un pilni ar bagātīgu sviesta garšu. Tie ir lieliski dāvināšanai Ziemassvētkos vai baudīšanai kā sezonāls našķis aukstās ziemas dienās.