Cepti kartupeļi ir viena no labākajām Ziemassvētku galda sastāvdaļām, un šī metode sola ideālu kraukšķīgumu katru reizi.
Šajos Ziemassvētkos daudzi cilvēki tradicionālo cepeškrāsni aizstās ar gaisa friteri, gatavojot svētku maltīti. Tas ir ātrs, energoefektīvāks risinājums, tāpēc nav pārsteigums, ka pēdējo gadu laikā gaisa fritieri ir kļuvuši par neatņemamu virtuves ierīci daudzās mājās.
LASI VĒL:
Neatkarīgi no tā, vai tie tiek baudīti kā daļa no Ziemassvētku vakariņām vai vienkārši kā svētku uzkoda, es šo recepti pirmo reizi izmēģināju 2022. gadā un biju pārsteigts, cik tā ir vienkārša — un tajā pašā laikā ļoti garšīga. Budžetam draudzīga, viegli pagatavojama un gatava mazāk nekā 30 minūtēs — ko gan vēl var vēlēties?
Sākumā es notecināju šķidrumu no jauno kartupeļu konservu bundžas un katru kartupeli pārgriezu uz pusēm. Pēc tam tos vārīju aptuveni piecas minūtes — tā kā tie jau bija konservēti, kartupeļi bija diezgan mīksti, kas atviegloja griešanu un samazināja gatavošanas laiku.
Tad es kartupeļus notecināju caurdurī, kārtīgi sakratīju un ļāvu tiem dažas minūtes iztvaikot. Šajā brīdī sāku baidīties, ka mans eksperiments varētu izgāzties.
Lielākā daļa cepto kartupeļu recepšu iesaka izmantot iecienītos šķirnes kartupeļus, jo to pūkainā tekstūra piešķir cepešiem raksturīgo kraukšķīgumu. Šie jaunie kartupeļi īpaši nepūkainojās, taču centos neļaut tam mani atturēt. Pēc īsas tvaicēšanas es atgriezu kartupeļus katlā, pievienoju ēdamkaroti eļļas un piekaisīju sāli un piparus. Tad bija pienācis laiks tos likt gaisa friterī.
Svarīgākais ir nepārpildīt groziņu un nodrošināt, lai kartupeļi būtu izkārtoti vienmērīgā kārtā, lai iegūtu perfektu rezultātu. Es tos cepu 190 °C temperatūrā 25 minūtes, procesa vidū groziņu sakratot.
Godīgi sakot, manas gaidas bija zemas, kad gāju tos pārbaudīt, taču biju patīkami pārsteigts — kartupeļi bija skaisti kraukšķīgi, un es nespēju sagaidīt, kad varēšu tos nogaršot.
Kraukšķīgums bija neticams, un tie lieliski derēja kā uzkoda. Es biju pārāk nepacietīgs, lai domātu par piedevām — tie bija izcili arī tādi, kādi bija — taču tie lieliski saderētu ar nedaudz mērces vai, iespējams, ar atlikušo tītaru un dzērveņu mērci.