Saldie kartupeļi šobrīd ir sezonā, taču daudzi cilvēki izvairās tos pirkt, jo nezina, kā tos pareizi pagatavot.
Saldie kartupeļi ir sezonas kulminācijā, tomēr daudzi pircēji tiem iet ar līkumu, jo nav pārliecināti, kā tos pagatavot. Ļoti bieži saldos kartupeļus vienkārši liek cepeškrāsnī un cer uz labāko, taču augstā mitruma satura dēļ tas nereti beidzas ar mīkstu, ūdeņainu rezultātu.
LASI VĒL:
Es jautāju šefpavāriem, vai drīkst tīt tītaru folijā cepšanas laikā — atbilde man ir skaidra
- Suņu treneris aicina visus mājdzīvnieku saimniekus decembrī izņemt no mājām vienu Ziemassvētku priekšmetu
Cepšanas laikā šis mitrums pārvēršas tvaikā, un tā vietā, lai iegūtu kraukšķīgus gabaliņus, sanāk izšķīdusi putra. Tomēr šefpavāre atklājusi, ka saldos kartupeļus patiesībā ir ļoti viegli pagatavot – vienkārši jāpievieno nedaudz medus, lai panāktu pareizu karamelizāciju. Viņa skaidro: “Lēna cepšana palīdz izcelt dabīgos cukurus un piešķir skaistu zeltaini brūnu krāsu. Medus šajā receptē palīdz šo procesu pastiprināt un piešķir papildu garšas akcentu.”
Medus satur dabīgos cukurus, kas ātri karamelizējas, palīdzot nožāvēt saldo kartupeļu virsmu un novērst tvaicēšanos, kas traucē kraukšķīgai cepšanai.
Augstā temperatūrā medus veido sīrupveida kārtiņu, kas sacietē un padara saldo kartupeļu ārpusi kraukšķīgu, vienlaikus saglabājot iekšpusi patīkami mīkstu. Neliela medus piedeva ir vienkāršs, bet ļoti efektīvs paņēmiens, kas ievērojami uzlabo karamelizāciju un garantē, ka saldie kartupeļi vairs nekad nebūs mīksti un ūdeņaini.
Kā pareizi cept saldos kartupeļus cepeškrāsnī
Nepieciešams:
600 g saldo kartupeļu
50 g medus
2 ēdamkarotes olīveļļas
1 tējkarote kanēļa (pēc izvēles)
Sāls un melnie pipari
Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C (vai 180 °C ar ventilatoru). Nomizo saldos kartupeļus un sagriez tos apmēram 2,5 cm lielos kubiņos.
Ir svarīgi, lai gabaliņi būtu vienāda izmēra, jo pārāk lieli var neizcepties līdz galam un palikt cieti.
Izklāj cepamo pannu ar cepampapīru un izkārto uz tās saldo kartupeļu gabaliņus.
Pārlej tiem olīveļļu, medu, pievieno sāli un piparus. Ja vēlies, vari pārkaisīt nedaudz kanēļa – tas lieliski papildina karamelizēto saldo kartupeļu garšu, taču tas nav obligāti.
Samaisi kartupeļus, lai visi gabaliņi būtu vienmērīgi pārklāti, un izkārto tos vienā kārtā, lai tie nepārklājas.
Cep cepeškrāsnī 30 minūtes. Kad izņemsi no krāsns, saldie kartupeļi būs skaisti glazēti un kraukšķīgi no ārpuses, bet iekšpusē – maigi un mīksti.