Izbaudi mājās gatavotu mērci bez stresa Ziemassvētku dienā, izmantojot pavāres recepti, ko var pagatavot jau iepriekš.
Bagātīga, aromātiska mērce, kas tiek pārlieta pār tītaru un ielieta pudiņu viducī, ir viens no Ziemassvētku vakariņu spilgtākajiem akcentiem. Veikalā pirktā mērce ir ērta, taču nekas nespēj pārspēt mājās gatavotas mērces garšu.
LASI VĒL:
20 minūtēs pagatavojamā puravu un kartupeļu zupa ir ideāli piemērota aukstām ziemas dienām
- Suņu treneris aicina visus mājdzīvnieku saimniekus decembrī izņemt no mājām vienu Ziemassvētku priekšmetu
Mērces gatavošana gada lielākajā un rosīgākajā dienā var šķist biedējoša. Par laimi, pavārei ir mērces recepte, ko var sagatavot jau iepriekš.
“Mērce ir ļoti svarīga Ziemassvētku maltītes sastāvdaļa, tāpēc vislabākajai garšai ideālā gadījumā izmanto labu buljonu, kas vārīts no subproduktiem,” viņa raksta.
Lai mērci sagatavotu iepriekš, tītara tauku vietā izmanto divas ēdamkarotes augu eļļas. Ziemassvētku dienā nolej taukus no tītara cepamās pannas, pievieno mērci pannā palikušajām apcepuma nogulsnēm, uzvāri un pirms pasniegšanas nokās.
Par kunkuļainu mērci pavāre saka: “Vienkārši izkās to – vai arī vari izmantot rokas blenderi, lai noņemtu kunkuļus.” Savukārt, ja mērce ir pārāk šķidra, viņa iesaka pievienot tējkaroti kukurūzas cietes, kas sajaukta ar nedaudz auksta ūdens vai buljona, un vēlreiz uzvārīt, lai to sabiezinātu.
Tomēr viena lieta Ziemassvētku dienā joprojām ir ļoti svarīga: “Pievienojot notīrītās sulas no ceptā tītara, mērces garša kļūst ievērojami bagātīgāka, bet, ja tā joprojām šķiet nedaudz bezgaršīga, pārbaudi garšvielas un tad pievieno nedaudz mērces.”
Mērijas Berijas Ziemassvētku tītara mērce
Sastāvdaļas:
25 g parasto kviešu miltu
600 ml mājās gatavota buljona no tītara subproduktiem vai kvalitatīva tītara buljona
150 ml dzēriena
2 ēdamkarotes sarkano jāņogu želejas
sāls un svaigi malti melnie pipari
Pagatavošana:
Nolej tītara cepšanas sulas bļodā vai krūzē. Ar karoti noņem divas ēdamkarotes tītara tauku (tie būs uzpeldējuši virspusē). Atlikušo tauku slāni no sulām noņem un izmet.
Uzliec cepamo pannu uz vidējas uguns un pievieno miltus. Maisot vāri apmēram vienu minūti, atbrīvojot pannā palikušās nogulsnes. Pakāpeniski pielej buljonu un dzērienu, nepārtraukti putojot. Pievieno jāņogu želeju, uzvāri un tad vāri uz lēnas uguns 2–3 minūtes. Pievieno notīrītās sulas no ceptā tītara un noregulē garšvielas. Nokās sakarsētā mērces traukā un pasniedz.