Kultenis sanāk krēmīgāks, ja piena vietā pievieno vienu vienkāršu sastāvdaļu

Olu kultenis ir ideālas komforta brokastis, un tas sanāk zīdaini gluds un daudz garšīgāks, ja piena vietā izmanto vienu vienkāršu sastāvdaļu, kas lielākajai daļai cilvēku jau ir ledusskapī.

 

Piena izmantošana ir ļoti izplatīta, taču tas piedeg ātrāk nekā olu olbaltumvielas, kas palielina risku, ka olas pannā kļūs sausas, gumijotas vai pat piedegs. Turklāt piens, pretēji tam, ko domā lielākā daļa cilvēku, nepadara olu kulteni krēmīgu, jo papildu šķidrums atšķaida garšu un rezultātā brokastis var kļūt bezgaršīgas. 

LASI VĒL:

 

​Tā vietā esmu atklājis, ka piena aizstāšana ar skābo krējumu ne tikai uzlabo garšu un tekstūru, bet arī padara olu kulteni daudz vieglāk pagatavojamu. 

Kāpēc olu kultenim izmantot skābo krējumu?

Var šķist neparasti izmantot skābo krējumu, taču tā biezā konsistence apņem olu olbaltumvielas, palīdzot tām gatavoties daudz maigākā tempā.

Tas nozīmē, ka olas gatavojas vienmērīgāk un ir daudz mazāka iespēja, ka tās piedegs, tāpēc praktiski nav riska, ka tās iznāks no pannas apdegušas vai piedegušas.

Skābajā krējumā esošie tauki un mitrums palīdz olām gatavošanās laikā saglabāt maigumu, piešķirot tām samtainu sajūtu mutē un padarot tās daudz gaisīgākas nekā parasti. Skābais krējums ir arī viegli skābs, kas palīdz izcelt olu dabisko bagātību, nodrošinot krēmīgāku garšu bez nepieciešamības pievienot citas sastāvdaļas.

Kā pagatavot labāku olu kulteni

Nepieciešams (divām personām):

  • četras lielas olas

  • divas ēdamkarotes skābā krējuma

  • viena ēdamkarote sviesta (vai pēc vēlēšanās – eļļa)

  • sāls un pipari

  • lociņi (pēc izvēles)

Pagatavošana:

Sākumā iesit olas bļodā un sakuļ tās kopā ar putojamo slotiņu vai dakšiņu. Kad olas ir labi sajauktas, pievieno skābo krējumu un vēlreiz visu rūpīgi samaisa. Šajā posmā olu kulteni vēl negaršo ar sāli, jo sāls izvelk mitrumu un var padarīt olas sausas.

Kad olu masa ir gatava, uz vidēji lēnas uguns uzkarsē pannā nedaudz sviesta vai eļļas. Kad panna ir sakarsusi, tajā ielej sakultās olas. Maigi maisi olas ar koka karoti vai lāpstiņu, veidojot mīkstus kunkuļus. Ļauj tām gatavoties minūti vai divas, un, kad tās ir gandrīz gatavas, noņem pannu no uguns.

Karstā panna turpinās gatavot olas. Atstāj tās apmēram uz 30 sekundēm, un neticami garšīgais olu kultenis ir gatavs ēšanai. Pasniedz, pievienojot nedaudz melno piparu, sāli un, ja vēlies, lociņus.