Olas jau izsenis ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa — tās ir gardas, barojošas un šķietami viegli pagatavojamas. Tomēr viena vienkārša detaļa bieži vien paliek nepamanīta: pareiza olu pārsišanas tehnika.
Naža izmantošana šim uzdevumam šķiet loģiska un ātra, taču patiesībā tas var radīt problēmas cilvēku fiziskajai labsajūtai.
Ir skaidrs, ka olu čaumala nav sterila virsma. Tajā mīt piesārņotāji un patogēni, tostarp salmonella. Uzsitot ar naža asmeni olā, jūs būtībā iespiežat šīs baktērijas tieši olas ēdamajā daļā.
Turklāt uzsišana ar nazi izraisa olas čaumalas nevienmērīgu plaisāšanu, radot mazus fragmentus. Daži no šiem fragmentiem nonāk olas saturā un paliek nepamanīti, un, ja tos norij, šīs daļiņas var izraisīt visnotaļ nepatīkamas problēmas gremošana sistēmā.
LASI VĒL:
Kāpēc japāņi mazgā grīdas ar banānu mizām - noslēpums atklāts
Kā pagatavot perfektu mīksti vārītu olu - padariet baltumu stingru, bet dzeltenumu šķidru
Ir arī mazāk acīmredzama nianse: naža asmens bojā olbaltumvielu struktūru, izraisot oksidēšanos, kas gatavajam ēdienam piešķir nelielu rūgtumu.
Visbeidzot, profesionāli pavāri nekad nepārsit olas ar nazi. Jebkurš instruments, kas nonāk saskarē ar neapstrādātām čaumalām, kļūst par baktēriju avotu citiem pārtikas produktiem.
Pareizā pieeja ir vienkārša - olas pēc noskalošanas zem tekoša ūdens sasitiet uz bļodas vai darba virsmas malas. Ja olas nejauši izlīst uz galda, noslaukiet to ar dezinfekcijas līdzekli. Turiet nažus tālāk no jēlām olām, lai izvairītos no baktēriju izplatīšanās uz citām sastāvdaļām.
Šis var šķists pavisam vienkāršs solis, bet tas pasargās gan jūsu fizisko labsajūtu, gan arī uzlabos olu garšu.