Zivju pīrāgs ir sātīgs un sildošs – ideāli piemērots aukstam, ziemīgam vakaram. Lai padarītu savu zivju pīrāgu "īpaši īpašu", slavenā pavāre kartupeļu biezenim pievieno divas papildu sastāvdaļas.
Zivju pīrāgs, ko mēdz dēvēt arī par zvejnieku pīrāgu, ir tradicionāls ēdiens, kas parasti ietver vairākas dažādas zivis, piemēram, mencu, pikšu, lasi, krēmīgā čedara siera mērcē, kas pārklāta ar kartupeļu biezeni. Citi bieži sastopami papildinājumi ir cieti vārītas olas, pētersīļi un lociņi, kurus dažkārt pievieno mērcei.
LASI VĒL:
Kā sasildīt augsni siltumnīcā divas nedēļas agrāk - vienkārša metode, izmantojot plastmasas pudeles
- Kuras horoskopa zīmes 2025. gada decembrī piedzīvos karjeras izrāvienu, un kuras piedzīvos liktenīgu tikšanos
Eksperte savu zivju pīrāga recepti raksturo kā “ļoti labu”, jo tajā ir kūpināta un nekūpināta pikša, kā arī divas īpašās sastāvdaļas kartupeļu biezenī: graudu sinepes un nogatavināts čedara siers. Eksperte par recepti saka: “Zivju pīrāgs ir viens no maniem uzticamākajiem ēdieniem, un to var sagatavot pilnībā iepriekš.
“Kas šo pīrāgu padara īpaši īpašu – kūpinātas un svaigas pikšas kārtas, sajauktas ar dillu mērci un bagātīgi pārklātas ar sinepju–siera biezeni. Varu būt prom visu dienu, zinot, ka mājās mani gaida lieliskas vakariņas ģimenei vai draugiem.” Recepte paredzēta sešiem līdz astoņiem cilvēkiem un to var sagatavot iepriekš, tāpēc tā ir ideāli piemērota vakariņu viesībām.
Sastāvdaļas
Zivju pildījumam:
350 g nekūpinātas, bez mizas kūpinātas pikšas filejas
350 g pikšas filejas, bez ādas
2 puravi, sagriezti
50 g sviesta
50 g miltu
600 ml karsta piena
Sāls un pipari
Pus citrona sula
2 ēdamkarotes svaigu, sakapātu dillu
3 cieti vārītas olas, rupji sagrieztas
Biezenim:
1 kg kartupeļu, nomizoti un sagriezti vienāda lieluma gabalos
Apmēram 150 ml piena
2 kārtīgi ēdamkarotes graudu sinepju
75 g nogatavināta čedara, rīvēts
Pagatavošana
Sasmērē ar sviestu seklu, divu litru ietilpīgu pīrāga trauku, ap 6 cm dziļu.
Zivi sagriež 1 cm gabaliņos, noņemot ādu un kaulus. Puravus vāra sālsūdenī apmēram piecas minūtes, pēc tam labi nosusina.
Gatavo mērci: katlā izkausē sviestu, pievieno miltus un dažas sekundes apcep, nepiededzinot. Pievieno pusi no karstā piena un ļauj sabiezēt, tad pievieno atlikušo pienu, līdz mērce ir gluda.
Pievieno zivi un nedaudz sāls un piparu. Uz lēnas uguns maisot gatavo divas minūtes.
Pievieno citrona sulu, dilles un sasmalcinātās olas. Ielej masu sagatavotajā traukā.
Pārlej ar puraviem un atstāj pilnībā atdzist, lai masa sacietē.
Tikmēr vāra kartupeļus sālsūdenī līdz mīksti. Nolej ūdeni. Katla malā sakarsē pienu un ar kartupeļu stampu samīca kartupeļus kopā ar pienu.
Kad masa vienmērīga, iemaisa sinepes. Ja nepieciešams, pievieno vēl piena. Pievieno sāli pēc garšas.
Uzliek biezeni virs atdzisušā zivju pīrāga un pārkaisa rīvēto čedaru.
Trauku novieto lielā cepamajā pannā un cep iepriekš sakarsētā krāsnī 200°C/180°C ventilators (Gāze 6) apmēram 30 minūtes, līdz virspuse ir zeltaina un mērce burbuļo gar malām.
Pīrāgu var sagatavot līdz pat 48 stundām iepriekš un sasaldēt (ja masā nav pievienotas olas).