Starp latviešu iemīļotākajiem ēdienam nav iespējams nepieminēt kāpostu tīteņus ar malto gaļu un rīsiem, kas ir gards un sātīgs ēdiens. Pildīti kāpostu tīteņi ir lieliski piemēroti svētku galdam un ir lieliska ģimenes maltīte. Pastāstīšu, kā mūsu ģimenē vīramāte gatavot kāpostu tīteņus ar gaļu un rīsiem.
Kā pagatavot gardus kāpostu tīteņus
Lai gan kāpostu lapas, ko izmanto maltās gaļas, rīsu un garšvielu ietīšanai, piešķir kāpostu tīteņiem arī garšu, pildījums joprojām ir ēdiena pamatā.
Ja gatavojat budžetam draudzīgus kāpostu tīteņus, izmantojot mazāk nekā pusi no maltās gaļas daudzuma kā rīsus, ēdiens garšos tikpat labi. Protams, katrai ģimenei ir savs budžets, taču, ja vēlaties gardus kāpostu tīteņus ar gaļu un rīsiem, pildījumam jābūt vismaz pusei, bet vēlams, 70 procentiem, no maltās gaļas.
Vislabāk pildījumu gatavot no treknas gaļas vai pievienot pildījumam maltu cūkgaļu. Pretējā gadījumā sausie rīsi uzsūks visu sulīgumu, un kāpostu tīteņi būs sausi, pat ja tos pasniegsiet ar tomātu mērci kā mērci.
Tāpēc, ja jums ir ierobežots budžets, varat samalt vistas fileju un pievienot maltu cūkgaļu (apmēram ceturto daļu no kopējā pildījuma tilpuma). Tas padarīs malto gaļu diezgan bagātīgu, tieši piemērotu kāpostu tīteņu pildīšanai.
Kā pagatavot kāpostu tīteņus ar maltu gaļu un rīsiem
Lai pagatavotu gardus kāpostu tīteņus, kas ir lieliski piemēroti pasniegšanai un iepriecinās visus jūsu viesus un ģimeni, jums būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
1 kāposts
500–700 grami gaļas
Glāze rīsu
½ glāze tomātu sulas vai divi vai trīs gatavi tomāti, vai paciņa veikalā pirktas tomātu pastas;
Galda sāls, lauru lapa, maltu piparu maisījums un sauja melno piparu graudu.
Kāpostu tīteņu ar rīsiem pildījums tiek sagatavots iepriekš, lai visas sastāvdaļas varētu ievilkties, pievienojiet sāli un piparus. Kamēr pildījums vārās, novāriet rīsus līdz pusgataviem un ļaujiet tiem atdzist.
LASI VĒL:
Efektīvi veidi, kā atbrīvoties no žurkām un pelēm bez nežēlības
Pirms sēklu stādīšanas augsni mēslojiet ar lauru lapām – pieredzējušu dārzkopju triks
Pēc tam varat sākt vārīt kāpostus, kas atvieglos lapu noņemšanu no galviņas un neļaus tām saplīst, ietinot pildījumu. Ievietojiet kāpostus katliņā, satveriet tos ar dakšiņu, lai tie nesavērptos, un ar nazi nogrieziet lapu pie kātiņa. Ļaujiet lapām atdzist, pēc tam nogrieziet biezāko daļu un ietiniet tajās kāpostu tīteņu pildījumu.
Izmantojot dažādas kāpostu tīteņu receptes, šo ēdienu var pagatavot cepeškrāsnī, mikroviļņu krāsnī, katliņā vai katlā. Tas viss ir atkarīgs no jūsu vēlamās gatavošanas metodes un pagatavoto kāpostu tīteņu skaita.
Kāpostu tīteņu recepte ir balstīta uz to gatavošanu uz plīts virsmas katliņā, kas ir pietiekami liels, lai tajā ietilptu visi tīteņi, novēršot nepieciešamību tos pārvietot citā traukā, atdzesējot ledusskapī.
Pildījumu, kas sajaukts ar rīsiem, izklāj uz kāpostu lapām, lapas saloka mazos aploksnēs un ievieto katliņā. Kad visi tīteņi gatavi un ievietoti katliņā, var sākt gatavot tomātu mērci.
Lai to izdarītu, bļodā vai katliņā ielej pāris tases ūdens, pievieno tomātu sulu vai tomātu pastu, samaisa, pievieno sāli un, ja nepieciešams (tiem, kam patīk skābi), pievieno etiķi vai citronskābi. Pievieno svaigi maltiem pipariem un uzvāra.
Pēc tam šo tomātu mērci ielej katliņā kopā ar tīteņiem, pievieno piparus un lauru lapu un uzvāra ēdienu. Pēc tam samazina uguni un vāra kāpostu tīteņus uz lēnas uguns vismaz četrdesmit minūtes — laiks ir atkarīgs no rullīšu lieluma.
Ja kāpostu tīteņus pildījumam nevārāt rīsus, ēdiens būs jāvāra ilgāk — vismaz stundu. Pārbaudiet kāpostu tīteņu gatavību ar parastu sērkociņu — ja augšējais rullītis viegli caurduras, ēdiens ir gatavs.