Borščs ir ēdiens, kas spēj pārsteigt pat tos, kas to ir ēduši simtiem reižu. Noslēpums slēpjas vienā dīvainā sastāvdaļā, kas atrodama gandrīz katrā ledusskapī.
Mūsu vecmāmiņas zināja šo triku un izmantoja to bez liekas kavēšanās. Tieši šī sastāvdaļa padarīja boršču bagātīgu un dzīvīgu.
Runājam par bietēm! Ne jau ierastajām vārītajām, bet gan svaigām, kas pievienotas pašās gatavošanas beigās.
Eksperti skaidro: bietes, ilgi gatavojot, zaudē savu krāsu un garšu. Tāpēc tās jāpievieno tuvāk beigām. Tādā veidā borščs saglabā savu bagātīgo sarkano nokrāsu. Un garša kļūst izteiksmīgāka.
Šefpavāre Jūlija Antipa atzīmē: jo vairāk biešu izmantojat, jo intensīvāka krāsa. Taču ir svarīgi nepārspīlēt, lai neapslāpētu pārējās sastāvdaļas.
Šī tehnika šķiet dīvaina, jo daudzi ir pieraduši vārīt bietes stundām ilgi. Taču tieši svaigā piedeva piešķir borščam tā "dzīvo" kvalitāti.
Bietes arī uzlabo sautēto dārzeņu garšu, sasaistot tos kopā. Pavāri iesaka bietēm pievienot citronu sulu vai etiķi. Skābums palīdz saglabāt krāsu.
LASI VĒL:
Nekad neizmetiet vecas avīzes: 5 nemanāmi veidi, kā tās izmantot mājās
Kāpēc jūsu stādi stiepjas jau pirms novākšanas: un kā apturēt šo procesu vienā piegājienā
Šāda boršča bagātīgums ir patīkams gan acīm, gan apetītei. Daudzi pavāri atzīst: bez šīs tehnikas borščs sanāk bāls. Un garša zaudē dziļumu.
Bietes ir viegli pieejamas un lētas. Taču tieši tās pārvērš parastu zupu par kulinārijas ikonu. Šis noslēpums ir nodots no paaudzes paaudzē. Un mūsdienās tas atkal kļūst populārs.
Kulinārijas eksperti ir pārliecināti, ka borščs bez svaigām bietēm ir kompromiss. Patiesa garša rodas tikai ar to līdzdalību.
Tāpēc borščs joprojām ir ģimenes iecienīts ēdiens. Tas apvieno tradīcijas un vienkāršību. Dīvainā sastāvdaļa izrādās viss, tikai ne eksotiska. Tā vienmēr ir bijusi tur, tikai nepieciešama pareiza pielietošana.
Un ikviens, kurš izmēģinās šo paņēmienu, sapratīs: borščs var būt netverami garšīgs, pat ja pagatavots pēc vienkāršākās receptes.