Nav nekā sliktāka par kunkuļainiem kartupeļu biezeņiem, taču kāds pavārs ir atklājis vienkāršu triku, kas ir pilnīgi bez maksas un palīdz iegūt pūkainu rezultātu.
Nav nekā nepatīkamāka par to, ka pēc garas dienas sēdies pie vakariņām un atklāj, ka biezenis ir pilns ar kunkulīšiem. Mēs visi vēlamies pagatavot krēmīgu, vieglu un pūkainu kartupeļu biezeni, taču tas var būt grūtāk, nekā izskatās.
LASI VĒL:
Tomēr ir vairāki vienkārši padomi un paņēmieni, kas garantē biezeni bez kunkuļiem ik reizi. Kāds pavārs ir atklājis, kā iegūt “mākonim mīkstus” kartupeļus ar ļoti vienkāršu paņēmienu, kas neprasa ne centa. Nav jāskrien uz veikalu pēc papildu sastāvdaļām — vajadzīgais jau ir katrā virtuvē.
Pavārs ir šī vienkāršā padoma autors, kas kartupeļu biezeni apstrādā līdzīgi kā frī kartupeļus. Ja kādreiz mājās esat gatavojuši frī, zināt, ka tos mēdz mērcēt aukstā ūdenī, lai izskalotu cieti.
Tas palīdz kartupeļiem kļūt īpaši kraukšķīgiem un zeltaini brūniem, saglabājot mīkstu un pūkainu vidu. Tieši šo pašu triku var izmantot arī biezeņa gatavošanā — mērcēšana ļoti aukstā ūdenī pirms vārīšanas palīdz izvadīt lieko cieti. Zinātniskais pamatojums ir vienkāršs: kartupeļi sastāv no šūnām, ko satur kopā pektīns — dabiska “līme”. Šūnu sieniņās atrodas ciete.
Gatavojot pektīns sadalās un ciete izdalās. Ciete uzsūc ūdeni, līdz “pārplīst” un izdala cietes molekulas. Tieši cietes daudzums gatavajā biezenī nosaka tā konsistenci.
Mērcēšana palīdz regulēt cietes daudzumu kartupeļos. Ieteicams kartupeļus sagriezt mazākos gabaliņos un noskalot tos zem auksta ūdens kopā ar sauju ledus, lai nomazgātu lieko cieti.
Tos var pat mērcēt ūdenī 30 minūtes līdz stundai, pirms turpināt biezeņa gatavošanu kā parasti. Vārot kartupeļus, jūs pat varat pamanīt, ka tie kļūst pūkaināki nekā parasti — tieši pateicoties šim ledus ūdens solim.
Lai padomu pilnveidotu vēl vairāk, vārītos kartupeļus var arī ātri noskalot zem auksta tekoša ūdens, lai noņemtu pēdējās cietes paliekas. Pēc tam atgrieziet tos karstā katlā un tvaicējiet uz zemas uguns, līdz tie atkal sasilst un ir gatavi sablenderēšanai vai stampāšanai.