Daudzi no mums ir pazīstami ar kūku "Skudru pūznis". Tas ir vienkāršs deserts, kas patiks ikvienam, īpaši tiem, kam patīk saldumi. Neliela atšķirība receptē nepadara to mazāk gardu. Variāciju ir tikpat daudz, cik mājas pavāru. Es aprakstīšu savu.
Sastāvdaļas mīklai
Sviests 150 g
Cukurs 3 ēdamkarotes
Skābais krējums 3 ēdamkarotes
Cepamais pulveris 2 tējkarotes
Milti 4 glāzes
Sastāvdaļas krēmam
Iebiezinātais piens 1-1,5 bundžas
Sviests krēmam 150 g
Valrieksti 1 glāze
Magoņu sēklas 3 ēdamkarotes
LASI VĒL:
Pagatavošanas gaita
Pagatavojiet mīklu, izmantojot iepriekš uzskaitītās sastāvdaļas. Mīkla būs irdena un drupačaina. Ievietojiet visas drupačas maisiņā, samīciet mīklu bumbiņā un ievietojiet ledusskapī uz 1-1,5 stundām.
Pēc tam izņemiet mīklu un, izmantojot rīvi (es izmantoju tikai rokas), sadrupiniet to uz cepšanas paplātes. Es baidījos un izmantoju cepampapīru, bet varu godīgi teikt, ka mīkla nepielipa pie cepamās plāts (kur nebija papīra).
Cepiet mīklu 200 grādos pēc Celsija iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī. Tas aizņems 10–15 minūtes.
Ievietojiet noslēgtu iebiezinātā piena bundžu katliņā, kas piepildīts ar ūdeni, un lēnām vāriet vismaz 2 stundas. Ja jums trūkst pacietības, iegādājieties gatavu karameli, tikai pārliecinieties, ka tajā nav pievienota cukura (tā gadās). Atdzesējiet vārīto iebiezināto pienu.
Pagatavojiet krēmu. Saputojiet 150 gramus sviesta ar atdzesēto iebiezināto pienu. Krēmam pievienojiet magoņu sēklas un sasmalcinātus grauzdētus valriekstus (nedaudz magoņu sēklu un valriekstu atlieciet pārkaisīšanai).
Pēc tam izceptos mīklas gabaliņus pievienojiet bļodā ar krēmu. Visu sajauciet. Dziļu bļodu izklājiet ar pārtikas plēvi un ielieciet iegūto kūku bļodā, stingri piespiežot to. Plēve neļaus kūkai pielipt pie malām, un dziļā bļoda piešķirs tai skudru pūžņa formu.
Pēc tam ievietojiet kūku ledusskapī uz 30 minūtēm, lai tā sacietē. Pēc noteiktā laika noņemiet plēvi un izņemiet kūku no bļodas. Pārvietojiet kūku uz servēšanas šķīvja un, ja vēlaties, dekorējiet ar riekstiem, magoņu sēklām un šokolādi.