Triks, kas minūtes laikā izglābs pārsālītas vakariņas – grūti iedomāties šo sastāvdaļu

Iedomājieties: jūs gatavojat savu iecienītāko ēdienu, nogaršojat to un saprotat, ka, pievienojot sāli, jūsu roka paslīdēja. Tomēr pārāk liela sāls daudzums nav beigas, bet gan īslaicīga problēma, ko ir viegli novērst, pat ja jums nav pa rokai nekādu papildu sastāvdaļu.

Noslēpums nav ēdiena atšķaidīšanā ar ūdeni vai pienu, kā daudzi iesaka. Tā vietā pamēģiniet pievienot parastos kartupeļus. Jā, tos, kas jums ir pieliekamajā.

Sagrieziet tos lielās šķēlēs un vāriet uz lēnas uguns pārsālītā traukā 10–15 minūtes. Ciete absorbēs lieko sāli, un pirms pasniegšanas jūs varat izņemt mitros kartupeļa gabaliņus. Šī metode darbojas ar zupām, sautējumiem un mērcēm.

Bet ko darīt, ja jums nav kartupeļu? Talkā nāks citronu sula vai etiķis. Skābe neitralizē sāļo garšu, radot līdzsvaru. Pievienojiet pa tējkarotei vienlaikus, nepārtraukti garšojot. Ir svarīgi nepārspīlēt: pārāk skābu ēdienu ir grūtāk labot.

Vēl viens sadzīves knifs gaļai vai zivij ir izmantot nesālītu piedevu. Piemēram, pasniedziet pārsālītu vistu ar pliekaniem rīsiem vai kartupeļu biezeni. Tie "izvilks" sāli savā labā.

Ja ēdiens jau ir uz šķīvjiem un nav laika eksperimentiem, ārkārtas situācijām ir kāds triks. Pievienojiet saldo krējumu, skābo krējumu vai jogurtu. Piena produkti mīkstinās agresīvo garšu, īpaši krēmīgās zupās un mērcēs.

LASI VĒL:

Taču atcerieties: tas pilnībā neatrisinās problēmu, tikai to maskēs. Visuzticamākā metode ir profilakse. Vienmēr pievienojiet sāli pakāpeniski, pagaršojot katrā gatavošanas posmā. Un turiet pa rokai nesālītu buljonu: tas jūs glābs, ja pārspīlēsiet.

Zinātnieki skaidro: sāls uzlabo garšu, bet pārāk daudz tā bloķē receptorus, izraisot nepatīkamu pēcgaršu. Pārsālīšanas korekcija nav maģija, bet gan ķīmija. Ciete, skābe un tauki mijiedarbojas ar nātrija hlorīdu, mainot tā uztveri.

Piemēram, Japānā sāls neitralizēšanai izmanto kombu, jūraszāli, kas bagāta ar glutamātu. Tā "apmāna" garšas kārpiņas, padarot ēdienus mazāk sāļus. Izmēģiniet šo metodi ar jūraszālēm, ja tās ir jūsu ēdienkartē.

Un vēl viens padoms no profesionāļiem: neizmetiet pārāk sālītu ēdienu. Pat ja nevarat labot garšu, izmantojiet to kā pamatu jaunam ēdienam. No pārāk sālītas zupas var pagatavot lielisku risoto buljonu, un gaļu var samalt nesālītām maltās gaļā kotletēm.

Galvenais ir nekrist panikā un domāt radoši. Ēdiena gatavošana ir zinātne, kurā pat kļūdas noved pie atklājumiem.