Ja tev trūkst iedvesmas vakariņu gatavošanai nedēļas vidū, šī sātīgā Boloņas pastas sacepuma recepte ir viegli pagatavojama.
Pastas sacepumi bieži ir iecienīts risinājums aizņemtām dienām, jo tie ir vienkārši, ātri un garšīgi. Tie ir arī lielisks veids, kā izmantot ledusskapī esošos pārpalikumus, un tos var pagatavot ar dažādām mērcēm un makaronu veidiem.
Boloņas mērce ir klasiska vakariņu izvēle daudzās mājsaimniecībās, taču mana omīte šo tradicionālo ēdienu ir pārvērtusi par sātīgu sacepumu, kas ir ideāli piemērots omulīgām vakariņām.
LASI VĒL:
Lietuvā aculiecinieki nofilmē trakus kadrus uz dzelzceļa - iedzīvotājiem pamatots satraukums
Ātrs apelsīnu pīrāgs bez piena un olām – bet tik gaisīgs kā mākonis
Omīte teica: “Virspusē tas kļūst kraukšķīgi brūns, bet apakšā – maigs un sulīgs ar mērci... Es nevaru iedomāties neko labāku, ko baudīt kopā ar ģimeni darbdienas vakarā, kā šo brīnišķīgo pastas sacepumu.”
Sastāvdaļas
Mērcei:
675 g maltas liellopa gaļas
350–550 ml liellopa buljona (atkarībā no cepamtraukā esošā dziļuma)
250 g sagrieztu kastaņu šampinjonu
400 g (divas bundžas) sasmalcinātu tomātu
2 sīpoli, smalki sagriezti
2 selerijas kātiņi, sagriezti
2 saspiestas ķiploka daiviņas
2 ēdamkarotes Vorčesteras mērces
2 ēdamkarotes sarkanās jāņogas želejas
1 ēdamkarote olīveļļas cepšanai
1 ēdamkarote sviesta cepšanai
1 ēdamkarote timiāna
Sāls un pipari pēc garšas
50 g rīvēta Čedaras siera
30 g Parmezāna siera
Pagatavošana
Uzkarsē krāsni līdz 200°C.
Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus ar seleriju uz lielas uguns apmēram 3 minūtes, līdz tie kļūst mīksti.
Pievieno maltās gaļas masu un ar divām koka lāpstiņām sadali, lai tā neliptu kopā. Cep, līdz gaļa kļūst brūna un zeltaina.
Iemaisi ķiplokus un tomātu pastu, pēc tam pievieno Vorčesteras mērci, tomātus un jāņogas želeju.
Pielej liellopa buljonu, sāli un piparus, samazina uguni un ļauj vārties 30 minūtes zem vāka.
Atsevišķā pannā uzkarsē sviestu un cep šampinjonus: 1 minūti ar vāku, tad 2 minūtes zem vāka un vēl 2 minūtesbez vāka, līdz tie kļūst zeltaini.
Pievieno sēnes un timiānu pie gaļas mērces, visu labi samaisi.
Novāri makaronus viegli sālsūdenī, līdz tie ir mīksti, tad notecini un noskalo ar aukstu ūdeni.
Sajauc makaronus ar Boloņas mērci un pārlej sacepuma traukā.
Pārkaisi ar Čedaru un Parmezānu, un cep 25–30 minūtes, līdz virspuse kļūst zeltaina un burbuļojoša.
Pasniedz karstu, tikko no krāsns izņemtu – ideāli piemērotu siltām, mājīgām rudens vakariņām.