Siers saglabāsies “par 10 mēnešiem ilgāk”, ja to uzglabās kopā ar vienu virtuves priekšmetu

Ir lielisks veids, kā panākt, lai siers — īpaši čedars — saglabātos svaigs daudz ilgāk.

Mājsaimniecībām ieteicams veikt vienkāršu, bet gudru izmaiņu čedara siera uzglabāšanā, lai tas nebojātos tik ātri. Tomēr, kad čedara iepakojums ir atvērts, siers ātri sacietē un kļūst neēdams. 

Taču ir paņēmiens, kā saglabāt čedaru un citus cietos sierus svaigus pat līdz 10 mēnešiem — glabājot tos dabīgā vaska papīrā.

Siera eksperte skaidro, ka, tā kā čedars ir cietāks siers (salīdzinot, piemēram, ar brī vai goudu), to vajadzētu “divkārt ietīt” — vispirms vaska papīrā un pēc tam brīvā plastmasas vai folijas kārtā.“

LASI VĒL:

Viņa saka, ka čedara bloku ledusskapī var glabāt līdz 10 mēnešiem, bet vēl ilgāk, ja tiek uzturēta stabila temperatūra un pasargāts siers no gaismas, kas var izraisīt oksidēšanos.
Tāpat kā citus cietākus, mazāk mitrus sierus, viņa iesaka divkāršu ietīšanu. Vispirms iesaiņojiet sieru pergamenta, siera vai bišu vaska atkārtoti lietojamā papīrā, kas ļauj tam elpot, un pēc tam — brīvā plastmasas plēvē vai folijā, lai siers nezaudētu svaigumu, bet vienlaikus nepaliktu bez gaisa.”

Pēc uzņēmuma ieteikumiem, ledusskapja temperatūrai jābūt starp 5–8 °C, un vislabāk sieru turēt dārzeņu nodalījumā, lai pasargātu no gaismas. Ja neesat pārliecināts, vai ledusskapja durvis hermētiski aizveras, to var pārbaudīt ar A4 papīra lapu — ja tā viegli izslīd, ledusskapis, iespējams, nav pietiekami cieši noslēgts.

Turklāt, pievienojot cukura kubiņu traukā, kurā glabājat sieru, var palīdzēt samazināt mitrumu, kas saglabā sieru svaigu ilgāk.

Eksperti piebilst: “Vēl viens noderīgs padoms, kā izvairīties no siera ‘svīšanas’, ir ievietot nelielu cukura kubiņu hermētiskā traukā blakus sieram. Tas īpaši labi absorbē lieko mitrumu pēc tam, kad siers ir atvērts.”