Veikalā cepumus vairs nepērku. Taisu cepumus ar bērnības garšu vienmēr pēc šīs receptes

Kādreiz veikalā pirktie cepumi likās garšīgi līdz brīdim, kad izdevās pamēģināt mājās uztaisīt pašiem. Pēc šādas receptes cepti auzu cepumi spēj pilnībā "atmest" vēlmi pirkt gatavos veikalā - mājās gatavots variants ir nesalīdzināmi gardāks. Turklāt pats gatavošanas process ir ļoti vienkāršs!

Protams, šī nav vienīgā recepte - ir vēl daudzi varianti. Bet personīgi tieši šis man atsauc atmiņā bērnības garšu. Īpaši kopā ar siltu pienu. Vai arī jums tā bija?

Paskaties, cik glīti man sanāca:

Gatavošanas gaita

Es pievienošu kaltētus vīnogu gabaliņus, tāpēc tos vispirms sagatavošu. Ja žāvētie augļi negaršo, šo etapu var izlaist - bez tiem rezultāts tāpat sanāk labs.

Beram tos traukā. Noskalojam zem ūdens un aplējam ar karstu ūdeni uz 10–25 minūtēm.

Nolejam šķidrumu un vēlreiz izskalojam. Atstājam nosusināties (var izklāt uz papīra dvieļiem).

Tālāk pārejam pie mīklas: bļodā saberam cukuru.

Pievienojam mīkstu sviestu, sagrieztu gabaliņos. Tieši mīkstu, ne izkausētu  pietiek to izņemt no ledusskapja laikus un sagriezt mazos kubiņos.

Kuļam sviestu ar cukuru (visērtāk ar mikseri) un pievienojam olu.

Ja gatavojat dubultu daudzumu, katru olu iemaisa atsevišķi, pirms liek nākamo - tā masa paliek viendabīga.

Putotā masa kļūs gaišāka un gaisīga. Ja nav miksera, der arī rokas blenderis ar putotāja uzgali.

Tagad iesijājam (vai vienkārši pievienojam) miltus kopā ar cepamo pulveri. Es pieliku arī apelsīna miziņu (var iztikt arī bez tās).

Samaisām un pievienojam sagatavotās žāvētās ogas. Pieberam auzu pārslas.

Atkal kārtīgi iemaisām, tad visu savelkam vienā masā, ietinām pārtikas plēvē vai maisā un atstājam atdzist ledusskapī uz 30–40 minūtēm - tad ar mīklu būs vieglāks darbs.

Pēc atdzesēšanas ar rokām norauj nelielu gabalu, izveido mazu lodīti un liek uz pannas, kas pārklāta ar cepamo papīru. Jāatceras atstāt atstarpes, jo cepumi cepoties kļūs platāki.

Paņemam glāzi ar līdzeno pamatni un saplacinām visas lodītes.

Liekam siltā krāsnī (170–180 grādos) uz aptuveni 20 minūtēm. Precīzs laiks atkarīgs no ierīces un cepumu izmēra.

Izvelkot no cepeškrāsns, pagaidām, līdz tie nedaudz atdziest uz pannas - sākumā tie būs ļoti mīksti, bet sacietēs atdziestot. Viss gatavs!

Šeit arī saraksts ar vajadzīgajām sastāvdaļām:

sviests - 100 g

cukurs - 100 g

rozīnes - 1 ēd.k.

auzu pārslas - 100 g

milti - 180 g

žāvēta citrusmiza - 1 tējk. (pēc izvēles)

cepamais pulveris - 1 tējk.

ola - 1 gab.

Parasti glabāju šādus cepumus stikla burkā ar vāciņu, bet tie tāpat ātri pazūd. Svarīgi - burkā drīkst likt tikai pilnīgi atdzisušus, citādi tie kļūs mīksti.