Nekad nevāriet ķirbi. Tikai šādi sanāk garšīgākā ķirbju zupa

Vēl pirms daudziem gadiem es pat īsti nezināju, ka no ķirbjiem var pagatavot zupu. Sākumā likās, ka garša nebūs tā labākā, bet es tomēr kļūdījos.

Tas bija apmēram pirms sešiem vai septiņiem gadiem. Toreiz veikalā nopirku aktuālu žurnālu, un recepšu sadaļā pamanīju šo ideju. Vēl pēc kāda laika restorānā nogaršoju šādu zupu un, es vienkārši iemīlējos!

Tā sanāk tik maiga, vienmērīga, krēmīga un sildoša. No pirmās karotes tā uzreiz dod siltuma sajūtu. Tieši tādēļ es visbiežāk to gatavoju rudenī: ārā pelēcīgs un mitrs laiks, bet mājās - košs un silts ķirbju biezzupa!

Šodien pastāstīšu, kā to pagatavot (un kā panākt, lai garša būtu maksimāli laba).

Pagatavošanas process

Paņemam ķirbi un sasmalcinam to gabaliņos. Jo sīkāk izdosies, jo drīzāk tas būs gatavs, tāpēc pārāk lielus kumosus veidot nav vajadzības. Mizu noteikti noņemam.

Protams, var gatavot arī tikai no ķirbja (tā es dažkārt daru), taču, lai garša būtu vēl labāka, šoreiz pielikšu arī citus dārzeņus.

Pēc tam nomizojam burkānu, kartupeli un sīpolu, un sasmalcinam nelielos gabalos.

Ja, piemēram, jums negaršo burkāns vai sīpols, varat tos izlaist un gatavot tikai no ķirbja un kartupeļa. Galvenais gatavot tā, lai pašam viss garšotu un būtu prieks.

Kā uztaisīt tā, lai dārzeņi būtu mīksti

- Var izvēlēties kādu no variantiem:

- sautēt uz plīts ar vāku;

- cept krāsnī 190-200 grādos zem vāka vai zem folijas;

- gatavot tvaicējot.

Es izvēlējos tvaicēšanu - ieliku dārzeņus tvaicētājā un gatavoju ap 35 minūtēm. Man tas ir mīļākais paņēmiens. Otrajā vietā - cepeškrāsns. Tieši tvaikos un cepeškrāsnī dārzeņi vislabāk saglabā savu garšu un visu pārējo.

Kad viss ir gatavs, liekam dārzeņus katlā vai atbilstošā zupas traukā.

Blenderēšana un krējuma pievienošana

Ar iegremdējamo blenderi sasmalcinām visu līdz biezeņa tekstūrai. Bez blendera var izmantot kartupeļu stampu, bet ar blenderi būs gan ātrāk, gan smalkāk.

Kad masa kļuvusi viendabīga, pievienojam siltu krējumu (to iepriekš uzsildām, piemēram, uz plīts).

Par krējumu:

10% - vieglākam rezultātam;

20% - izteiktākai krēmīgai garšai;

33-35% - ļoti krēmīgam, bet sātīgam variantam;

var izmantot arī kokosriekstu krējumu - tas ar ķirbi labi ies kopā.

Pievienojam arī garšvielas:

Es parasti lieku sāli, melnos maltos piparus, kaltētu ķiploku un muskatriekstu. Iesaku šo kombināciju, bet varat pievienot arī citas garšvielas - piemēram, daudzi pievieno kurkumu.

Vēlreiz izmiksējam ar blenderi un pagaršojam. Ja pietrūkst sāls - pieliekam. Ja gribas šķidrāku - pievienojam vēl krējumu vai vārītu ūdeni.

Viss - var pildīt šķīvjos!

Ar ko pasniegt:

pievienot apceptas vai novārītas garneles

izkārtot pa porcijām ar apceptu bekonu

pārkaisīt ar ķirbju sēklām

papildināt ar grauzdiņiem (ideāli - pašu gatavotiem)

Nepieciešamās sastāvdaļas

ķirbis

burkāns

kartupelis

sīpols
(dārzeņu daudzums - pēc gaumes, nevēlamo var neizmantot)

krējums 10% (vai cita tauku satura - pēc vēlamās konsistences)

garšvielas: sāls, kaltēts ķiploks, muskatrieksts, pipari - pēc garšas. Tas ir arī viss!