
No āboliem esam pieraduši taisīt gardas šarlotes, kuras daudziem patīk. Bet ko darīt, ja gribas pārsteigt savus viesus vai ģimenes biedrus ar ko pavisam jaunu? Tad mums ir ideja. Šodien tad parādīsim, ko var paveikt ar āboliem — ne tikai klasisko pīrāgu gatavošana.
Kā labi zinām, tad pārtikas veikalos mums netrūkst sulīgu un gatavu augļu. Pat ja sava dārziņa nav, tad lieliskus gardumus viegli var atrast tirgū.
Gatavosim ceptus ābolus krāsnī! Uzreiz piebildīšu: to pašu var izdarīt arī aerofritē ar karsto gaisu vai multivārāmajā katlā.
Rezultāts izskatīsies ļoti vilinošs:
Demonstrēšu vienu man mīļu pildījuma kombināciju, taču droši vari eksperimentēt ar citām. Pat bez piedevas tie garšos lieliski!
Pagatavošana:
Rādīšu uz diviem gabaliem - tā kā dzīvojam kopā 2 cilvēki, mēs apēdām uzreiz. Ja viesu vairāk, gatavo tik, cik nepieciešams.
Paņem ābolus un nogriez virsējo “vāciņu”.
Tomēr šai receptei derēs arī saldas šķirnes — izmanto, kas pieejams.
Izņem sēkliņas un nedaudz mīkstuma, lai izveidotos vieta pildījumam. Es izmantoju serdes izgriezēju, šādu:
Ja tāda rīka nav, der arī tējkarote. Strādā uzmanīgi, lai neietekmētu sienas un neizveidojas caurumi.
Sagataves gatavas — ķeramies pie pildījuma. Ņem dzērvenes (man bija saldētas, atkausēt nav vajadzības; der arī svaigas).
Pievieno saujiņu ciedru riekstu.
Pielej šķidru medu un visu kārtīgi samaisi.
Noderīgs padoms
Ja saldums kristalizējies un kļuvis biezs, ieliec nelielā trauciņā un mikroviļņu krāsnī uz 7–10 sekundēm.
Piedevas masa gatava! Tik laba, ka ar vīru pagaršojām atsevišķi — sanāk pilnvērtīgs deserts. Kāds lasītājs komentāros minēja līdzīgu “sibīriešu našķi”.
Ar tējkaroti sapildi ābolos.
Liec cepamformā un pārklāj ar nogrieztajiem “vāciņiem”.
Cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 170–180 grādos ap 20-30 minūtēm - līdz mīksti. Ilgums atkarīgs no krāsns un šbolu lieluma/šķirnes.
Aerofritē gatavo pie 190–200 grādos un aptuveni 10-15 minūtes. Multivārāmajā katlā - “cepšanas” režīmā aptuveni 15-20 minūtes.
Un iznāk īsts skaistums!
Vajadzēs
āboli — 2 gab.
dzērvenes (saldētas) — 1 ēdk. ar kaudzi
ciedru rieksti — 1 tējk. ar kaudzi
medus — 2 tējk. vai pēc izjūtas
Atgādinājums: sastāvdaļas vari mainīt. Dzērveņu vietā der brūklenes, ciedru riekstus aizstāj ar valriekstiem.
Vēl pildījumu idejas
Rozīnes + malts kanēlis + cukurs
Biezpiens
Šokolāde + rieksti
Dateles + rieksti
Brī siers + medus.
Lai jums izdodas pagatavot arī tik pat garšīgi!