Pikantie ievārījumi visbiežāk tika gatavoti no ķiršiem, laimiem, āboliem un, protams, dažādām plūmju šķirnēm. Pikantie plūmju ievārījumi ir īpaši populāri Sīrijā, valstī, kas ieviesa šo pārsteidzoši garšīgo un veselīgo augli Tuvajos Austrumos.

Piedāvājam recepti gardam un neparastam laima ievārījumam ar indiešu garšvielām. Tas būs lielisks ne tikai pie desertiem, bet arī aukstā laikā to var apēst pa tējkarotei, uzdzerot pa virsu siltu tēju.

Sastāvdaļas

Laims 700 g

Sāls 2 ēdamkarotes

Cukurs 900 g

Anīss 2 gabali

Kanēlis 10 g

Krustnagliņas 5 g

Kardamons 5 g

Žāvēts ingvers 1 tējkarote

Pagatavošanas gaita

Ievietojiet laimu dziļā bļodā. Uzkarsējiet ūdeni (tik daudz, lai pārklātu laimu) un ielejiet to atsevišķā bļodā. Pievienojiet sāli, līdz tas izšķīst, un ļaujiet pilnībā atdzist. Pārlejiet laimu ar atdzesētu sālsūdeni un atstājiet to uz nakti vai ilgāk. Laima mērcēšana sālsūdenī padarīs to mazāk rūgtu, kas ir svarīgi, jo ievārījums tiek gatavots gan no mīkstuma, gan mizas.

LASI VĒL:

Sagrieziet izmērcēto laimu kubiņos (apmēram 3 x 3 cm) bez mazgāšanas. Tā kā laima miza ir ļoti cieta, iesaku to viegli sarīvēt, lai paātrinātu gatavošanas procesu.

Mūsu ievārījums būs ļoti aromātisks ne tikai laima, bet arī bagātīgā garšvielu daudzuma dēļ. Mums būs nepieciešams anīss (1 zvaigžņu anīss uz katriem 500 ml ievārījuma), kanēlis (apmēram 10 g), krustnagliņas (5 g), kardamons (5 g) un malts ingvers (1 tējkarote).

Ievietojiet laimu nelielā katliņā un pievienojiet pusi cukura. Pārlejiet pietiekami daudz ūdens, lai laims būtu pārklāts par 5 cm. Uzkarsējiet ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai un pievienojiet garšvielas. Vāriet 5–7 minūtes, līdz sāk veidoties putas. Tagad pievienojiet atlikušo cukuru, samaziniet siltumu un maisiet ar karoti, līdz tas pilnībā izšķīst. Kad cukurs ir izšķīdis, vāriet vēl 7–10 minūtes uz vidējas uguns. Ar karoti nosmeliet putas, kad tās veidojas.

Sterilizējiet burkas un vākus. Karsto ievārījumu ielejiet karstajās burkās. Katrā burkā ievietojiet pa zvaigžņu anīsam (1 zvaigžņu anīss uz 500 ml ievārījuma).

Katliņā ievietojiet dvieli, ievietojiet burkas un līdz pusei ielejiet ūdeni. Uzlieciet vākus virsū, bet vēl neuzskrūvējiet tos. Uzkarsējiet ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai un vāriet burkas uz lēnas uguns 10 minūtes. Nekavējoties izņemiet un cieši aizveriet.

Vēl viena detaļa, kas jāatceras par šo ievārījumu: sakratiet to ik pēc 30–40 minūtēm, līdz tas pilnībā atdziest. Tas nodrošina, ka laims nesalips un neveidos cietus kunkuļus, bet vienmērīgi sadalīsies pa visu ievārījumu. Gatavo ievārījumu uz nakti novietojiet otrādi. Ja līdz rītam tas netek, tas ir gatavs un to var uzglabāt.