Kāpēc mums jākaltē jasmīnu ziedi. Pieredzējis dārzkopis pastāsta

Nav nejaušība, ka jasmīna smalkos baltos ziedus mēdz dēvēt par nakts valdniecēm – to neatvairāmā smarža atstāj īpašu iespaidu. Austrumu zemēs šis augs tiek godāts kā mīlestības zīme.

Piemēram, Ķīnā pat ir tautasdziesma “Molihua”, kas nozīmē “jasmīna zieds”. No turienes nāk arī populārā jasmīnu tēja – visbiežāk tā ir zaļā tēja ar maigām jasmīna notīm.

Mūsu pusē visvairāk sastopami lielziedu jasmīni. Ziedus noteikti vērts ievākt ne tikai tējas pagatavošanai, bet arī citiem nolūkiem. Raksta beigās padalīšos, kā šo dzērienu pagatavot vislabāk.

Jasmīna tēja

Šis augs nāk no dabas un, kā uzskata austrumos, spēj ienest mājoklī līdzsvaru un mieru. Ziedi lieliski iederas arī skapī pie veļas – pietiek ielikt nelielos maisiņos, un apģērbs iegūs maigu aromātu. Arī istabā nolikts jasmīnu maisiņš piešķirs patīkamu noskaņu.

Jasmīnu pielietojums

Garīgajam līdzsvaram

Saka, ka jasmīnu smarža palīdz atslābināties, nomierina domas un mazina spriedzi. Pietiek novietot mazu spilventiņu ar ziediem pie galvas, lai iemigšana būtu vieglāka un miegs – dziļāks. Vakarā iespējams sagatavot siltu vannu ar jasmīnu un lavandas novārījumu vienādās proporcijās – efekts būs īpaši relaksējošs.

Ķermenim

Jasmīni noder ne tikai smaržas dēļ. Tos var pievienot parastajam ķermeņa krēmam vai šampūnam – smarža kļūs patīkamāka, turklāt būs nomierinošs efekts.

Iedvesmai

Tiek uzskatīts, ka jasmīnu ziedi iedarbīgi rosina radošo garu – palīdz rast svaigas idejas un netradicionālus risinājumus. Ja strādā ar reklāmu vai citu radošu jomu, jasmīnu klātbūtne uz galda noteikti nāks par labu.

Kā savākt jasmīnus

Ja pagalmā aug šis augs, ziedus var salasīt arī pašam. To vislabāk darīt agri no rīta – ap četriem vai pieciem, jo tad ziedos ir visvairāk efekta. Lietainā laikā vākšanu labāk atlikt – vēlams, lai pirms tam būtu bijušas sausas un saulainas dienas. Ziedus liek plašā traukā, lai tie nepiestumtos cieši kopā un varētu “elpot”.

Kā žāvēt jasmīna ziedus

Izklājiet tos uz papīra lapas un atstājiet siltā, sausā vietā. Žāvēšana aizņem apmēram nedēļu, laiku pa laikam viegli apmaisot. Atcerieties – šie ziedi ir trausli, tāpēc krāsnī kaltēt tos nedrīkst. Kad tie ir izkaltuši, ziediem jāsaglabā gaišā krāsa.

Kā uzglabāt

Labākais variants ir tumša stikla burka, bet derēs arī parasta stikla tarā ar vāku. Pilnībā hermētiski aizvērt nevajag – gaisam jānokļūst klāt. Ja burku pietrūkst, lieti noder arī papīra maisiņi. Uzglabāt var aptuveni gadu, pēc tam aromāts kļūst vājāks.

Kā pagatavot jasmīnu tēju

Visbiežāk izmanto zaļo tēju, kas karstā laikā veldzē, bet ziedus droši var pievienot arī melnajai, kas sasilda. Parasti ņem trīs daļas tējas un vienu daļu jasmīna ziedu. Aplej ar karstu ūdeni un ļauj ievilkties. Atceries – zaļā tēja ir spēcīgāka, tāpēc pārcensties nevajag.

Pašu salasītie un kaltētie ziedi būs ne tikai aromātiskāki, bet arī sagādās gandarījumu – tas taču ir pašu darbs! Ja gribas tēju uzreiz, var izmantot svaigus ziedus un lapas proporcijā 1:2 ar tēju. Pirms apliešanas tos noskalo. Pārējais atkarīgs no tā, kura tēja garšo vairāk – zaļā vai melnā.

Lai tēja garšo un dod mieru gan ķermenim, gan prātam!