Vai kūka neizdevās tāda, kādu vēlējāties? 5 izplatītas cepšanas kļūdas

Pat vispieredzējušākie konditori dažreiz saskaras ar neveiksmīgu kūku. Iemesli var būt pilnīgi negaidīti, par ko daudzi pat nenojauš. Noskaidrosim, kādas ir biežāk pieļautās kļūdas.

Jūs nepareizi nomērāt miltus

Dažreiz cilvēki nepareizi izmanto mērkrūzes. Tas var novest pie nejaušas pievienošanas līdz pat 50% vairāk miltu, nekā norādīts receptē. Pārāk liels miltu daudzums noved pie sausas mīklas.

Turklāt, ja neizmantojat pietiekami daudz miltu, mīkla var neuzrūgt, un kūka būs lipīga, pārāk mīksta vai sabruks.

Lai izvairītos no problēmām, ir noderīgi:

Izmantot svarus tilpuma mērvienību (krūzes vai ēdamkarotes) vietā, jo tie nodrošina precīzāku dozēšanu;

Ja izmantojat krūzes, nesablīvējiet un neberiet pārāk daudz miltu — vienkārši ieberiet tos un nolīdziniet ar nazi;

Pieturieties pie receptes un nomēriet pārējās sastāvdaļas (cukuru, sviestu).

LASI VĒL:

Cepamā pulvera, kuram beidzies derīguma termiņš, izmantošana

Pieliekamajā uzglabātais cepamais pulveris un cepamā soda nav mūžīgas. Ja neatceraties, kad pēdējo reizi iegādājāties jaunu iepakojumu no katra, ir pienācis laiks tos nomainīt.

Laika gaitā šie produkti zaudē savu efektivitāti. Tā rezultātā mīkla neuzrūgst vai uzrūgst ļoti vāji; kūka sanāk blīva un smaga, nevis gaisīga un mīksta; ja pulveris ir sācis bojāties, var rasties nepatīkama smaka vai garša.

Lai izvairītos no problēmām:

Vienmēr pārbaudiet cepamā pulvera derīguma termiņu;

Uzglabājiet to vēsā, sausā vietā, cieši noslēgtu;

Eksperimenta nolūkos vecajam cepamajam pulverim varat pievienot nedaudz svaiga – dažreiz tas nedaudz ietaupa mīklu.

Lai pārbaudītu, vai cepamā soda darbojas, vienkārši sajauciet to ar etiķi. Ja tā burbuļo, viss ir kārtībā. Varat arī pievienot cepamajam pulverim nedaudz karsta ūdens un pārbaudīt, vai rodas burbuļošanas reakcija.

Nepietiekams sāls daudzums

Sāls cepšanā pilda vairākas svarīgas funkcijas:

Tas uzlabo garšu – pat neliels daudzums padara kūku gardāku, līdzsvarojot saldumu;

Tas ietekmē tekstūru – tas stiprina mīklas olbaltumvielu struktūru (īpaši biskvītos un bezē);

Tas regulē fermentāciju – rauga mīklā sāls palēnina rauga aktivitāti, novēršot mīklas pārāk ātru uzrūgšanu;

Ja sāls ir pārāk maz vai tā nav vispār, kūka var garšot bezgaršīgi. Dažās receptēs mīkla var kļūt mazāk stabila, un struktūra var kļūt trausla.

Ir svarīgi arī atšķirt dažādos sāls veidus, ko izmanto receptēs. Galda sāls ir smalkāka, kas var būt labāk, jo tā vieglāk izšķīst mīklā.

Enerģiska mīklas mīcīšana

Viegla mīcīšana ir nepieciešama, lai sastāvdaļas vienmērīgi sadalītos, bet enerģiska mīklā mīkla kļūst pārāk elastīga, kā rezultātā kūka kļūst cieta un gumijota. Pārmērīga mīcīšana iznīcina šos burbuļus mīklā, kā rezultātā kūka kļūst blīva un smaga.

Ja recepte satur cepamo pulveri, tas izdala gāzes, lai palīdzētu mīklai uzrūgt. Maisīšana pēc cepamā pulvera pievienošanas var pasliktināt uzrūgšanas procesu.

Nepareiza cepšanas forma

Ja forma nav ieziesta vai izklāta ar cepampapīru, kūka var pielipt un saplīst, to izņemot. Turklāt metāla vai biezas formas var sakarst nevienmērīgi.

Ja forma ir pārāk liela vai pārāk maza mīklai, kūka var sanākt plāna vai neuzrūgt. Tāpat vienmēr pārbaudiet cepeškrāsns temperatūru, lai nodrošinātu veiksmīgu cepšanu.