Gurķu sezona jau rit pilnā sparā un pat tuvojas lēnām izskaņai. Tāpēc prasmīgas un čaklas saimnieces ir metušās dārzeņu marinēšanā, konservēšanā un citu pagatavošanas veidu meklēšanā.
Klasiskā marinēšanas versija ir etiķī. Etiķis kā konservants ļauj dārzeņiem ilgstoši nebojāties, saglabājot vismaz daļu vitamīnu. Tas ēdienam piešķir arī skābu garšu.
Tā kā etiķi sintētiski iegūst no spirtu saturošām izejvielām, tas ne visiem garšo. Vēl viena lieta ir citronu sula. Tas ir dabīgs konservants. Piedāvājam jums recepti marinētiem gurķiem ar citronu.
Nepieciešamās sastāvdaļas
600 g gurķu
1 citrons
4 ķiploka daiviņas
2 diļļu zariņi
2 lauru lapas
1 daiviņa
1/2 tējkarote sinepju sēklu
3 melnie piparu zirņi
3 smaržīgie piparu zirņi
1 l ūdens
150 g cukura
40 g sāls
LASI VĒL:
Dārznieki aicina narcises stādīt septembrī - labāka laika nebūs
Vīrietis nenovērtēs savu partneri - sievietes pieļautas kļūdas, kas iznīcina attiecības
Pagatavošanas gaita
Ar šo sastāvdaļu daudzumu pietiks 2 litru burkai ar marinētiem gurķiem. Gurķus vairākas stundas iemērciet aukstā ūdenī. Pēc tam noskalojiet un nogrieziet galus no abām pusēm.
Sterilizētas burkas apakšā ieberiet dilles, pēc tam visas garšvielas un garšaugus. Gurķus cieši sablīvējiet burkā. Pārlejiet tos ar verdošu ūdeni līdz augšai un atstājiet uz 20 minūtēm.
Nolejiet ūdeni katliņā. Ja izrādās, ka ir mazāk par litru, pievienojiet ūdeni. Ūdenī izšķīdiniet cukuru un sāli. Vēlreiz uzvāriet.
Gurķus pārlejiet ar verdošu sālījumu. Burkas augšpusē pievienojiet sagrieztu citronu. Nekavējoties aiztaisiet burku ar vāciņu. Apgrieziet to otrādi un ļaujiet atdzist istabas temperatūrā.
Jau pēc dažām dienām varat baudīt gatavos gurķus. Nav jāgaida līdz ziemai. Citronu sulā marinētiem gurķiem ir ļoti patīkama svaiga garša, tie ir piemēroti arī kā uzkoda dārza grila ballītēm. Bet, ja ziemai plānojat atstāt vairāk marinētu gurķu, pārvietojiet burku uz tumšu vietu.