
Ir simtiem marinādes recepšu – esam atlasījuši 3 labākās no tām, kas noderēs dažādām dzīves situācijām un ievērojami uzlabos ēdiena garšu.
Neapstrādāta gaļa un zivis var saturēt slēptus riskus – parazītus, iespējamas kaites un toksiskas vielas. Daudzas populārās marinādes receptēs iekļautās sastāvdaļas palīdz iznīcināt mikrobus un tārpus.
Turklāt marinēšanas procesā produkta šķiedrvielas tiek sadalītas tāpat, kā tas notiek pēc tam, kad pārtika nonāk kuņģī. Tas ļauj samazināt gatavošanas laiku un pat viscietāko "galošu" pārvērst sulīgā un mīkstā steikā. Garšvielas un citas sastāvdaļas piešķir gaļai un zivij papildu garšas notis un interesantu aromātu.
Laba marināde sastāv no trim pamatkomponentiem:
Skābe (citronu sula, etiķis, vīns utt.) – mīkstina šķiedras un piešķir produktiem pikantu garšu;
Eļļa – saista sastāvdaļas kopā un palīdz tām iesūkties produktā;
Garšvielas un garšaugi – pareizi lietoti, atklāj jaunas garšas šķautnes.
Kā marinēt
Pastāv vairāki vispārīgi noteikumi pārtikas marinēšanai: Minimālais ieteicamais gaļas un mājputnu marinēšanas laiks ir 2 stundas, maksimālais – 2 dienas. Jūras veltes un zivis nedrīkst marinēt ilgāk par vienu stundu.
Marinēšanai izmantojiet plastmasas vai stikla traukus. Alumīnijs, varš vai čuguns var reaģēt ar marinādes sastāvdaļām un sabojāt ēdiena garšu.
Ja recepte paredz marinādes uzsildīšanu, pirms zivju vai gaļas ievietošanas tajā ieteicams to atdzesēt. Marinēšanas laikā gaļa un zivis jāuzglabā ledusskapī. Nekad nelietojiet marinādi atkārtoti, ja šķidrums jau ir nonācis saskarē ar jēlu pārtiku!
LASI VĒL:
Kalifornijas marināde (gaļai un mājputniem)
Sastāvdaļas:
4 saspiestas ķiploka daiviņas
1 glāze citrona sulas
0,5 glāzes sinepju
1,5 glāzes sojas mērces
0,5 glāzes Vorčesteršīras mērces
2 tējkarotes melno piparu
2 glāzes olīveļļas
Kafijas marināde (cūkgaļas šašlikam, steikam, pīlei)
Sastāvdaļas:
1 glāze svaigi pagatavotas stipras kafijas
1,5 tējkarotes brūnā cukura
0,5 tējkarotes sāls
0,5 tējkarotes melno piparu
2 sasmalcinātas ķiploka daiviņas
Terijaki marināde (vistas, cūkgaļas, liellopu gaļas)
Sastāvdaļas
0,5 glāzes sojas mērces
1 glāze ūdens
0,5 tējkarotes malta ingvera
0,25 tējkarotes ķiploku pulvera
5 tējkarotes brūnā cukura
1 tējkarote medus
2 tējkarotes kukurūzas cietes
0,25 glāzes auksta ūdens
Īpašas instrukcijas: Sajauc visas sastāvdaļas, izņemot kukurūzas cieti, un karsē katliņā uz vidējas uguns. Atsevišķi atšķaida cieti aukstā ūdenī. Pievieno to marinādei nelielās porcijās, līdz tā sasniedz vēlamo konsistenci. Noņem katliņu no uguns un atdzesē.