Kāpēc makaroni salīp kopā – 4 ieteikumi, kā pareizi pagatavot populārus garnīrus

Daudzām saimniecēm ir iecienītākās piedevas, ko viņas visbiežāk pasniedz uz galda. Vairumā gadījumu tie ir kartupeļi, rīsi, griķi un makaroni. Bet kāpēc tad tie reti izdodas perfekti gan tekstūras, gan garšas ziņā? Pastāstīsim, kā sasniegt labu rezultātu un pagatavot ēdienus kā restorānā.

Kā pagatavot makaronus, lai tie nesaliptu

Makaroni ir viens no populārākajiem piedevām mūsu valstī. Bet kāpēc tad daudzas saimnieces to gatavo drīzāk kā lipīgu, kunkuļainu masu, nevis skaistu, ēstgribu rosinošu ēdienu? Fakts ir tāds, ka vairums pavāru, gatavojot makaronus, paļaujas uz diviem dzīves padomiem: gatavošanas procesā pievieno augu eļļu vai noskalo gatavos makaronus ar ūdeni. Taču neviena no šīm metodēm nedarbojas tā, kā vajadzētu.

Lai makaroni nesaliptu kopā un joprojām būtu garšīgi? Pirmkārt, jāizmanto pēc iespējas vairāk ūdens - apmēram pusotrs litrs šķidruma uz 100 gramiem makaronu. Otrkārt, ņemiet lielu katlu, lai makaroni tajā nesaspiestos. Treškārt, vispirms uzvāriet ūdeni, tad pievienojiet sāli un tikai tad pievienojiet makaronus. Ceturtkārt, pēc tam, kad makaroni ir verdošā ūdenī, tos ik pēc divām minūtēm apmaisiet - tas ir svarīgi, lai tie nesaliptu kopā.

Kā pagatavot kraukšķīgus kartupeļus lauku gaumē

Ja esat noguris no kartupeļu biezeņa, ir pienācis laiks padomāt par to, kādu citu piedevu varat pagatavot no kartupeļiem. Varat tos cept vai cept klasiskā veidā, bet mēs iesakām pagatavot kartupeļus lauku gaumē.

LASI VĒL:

Jums būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas: 1 kilograms kartupeļu, 3 līdz 4 ēdamkarotes bez smaržas augu eļļas, 1 tējkarote kūpinātas paprikas, kaltēti ķiploki un Provansas/Francijas garšaugi, sāls un malti melnie pipari pēc garšas. Lai iegūtu skaistu zeltainu krāsu, varat pievienot nedaudz kurkumas.

Vispirms kartupeļus rūpīgi nomazgājiet, sagrieziet vienādos daiviņās un novietojiet uz papīra dvieļa. Nosusiniet tos no visām pusēm, pēc tam ievietojiet lielā bļodā, pievienojiet augu eļļu un labi samaisiet. Pēc tam pievienojiet garšvielas - ir svarīgi, lai tās pārklātu katru gabaliņu.

Paņemiet cepšanas paplāti, pārklājiet to ar cepampapīru un izklājiet kartupeļus vienā kārtā. Ir svarīgi, lai gabaliņi negulētu viens virs otra, bet tik tikko pieskartos viens otram - tikai šajā gadījumā tie apcepsies, nevis tvaicēsies.

Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 200 grādiem un cepiet kartupeļus apmēram 30-40 minūtes. Pēc 20 minūtēm no taimera sākuma atveriet cepeškrāsni un viegli apmaisiet gabaliņus ar lāpstiņu, lai tie vienmērīgi apceptos no visām pusēm.

Ir ļoti viegli saprast, vai kartupeļi ir gatavi - vienkārši sadurstiet tos ar dakšiņu. Ja tā viegli iekļūst mīkstumā, varat tos izņemt. Pasniedziet kraukšķīgus kartupeļus ar smalki sagrieztu sīpolu vai dillēm. Varat arī pagatavot mērci no skābā krējuma, ķiplokiem un garšaugiem.

Piezīme: Šis nav vienīgais veids, kā pagatavot kartupeļus lauku gaumē. Daži pavāri iesaka tos vispirms vārīt sālsūdenī 7-10 minūtes un tikai pēc tam marinēt garšvielās un likt uz cepšanas paplātes. Šajā gadījumā gatavošanas laiks cepeškrāsnī samazināsies līdz 20 minūtēm.

Kā pagatavot drupanus rīsus

Vai arī jūsu rīsi gatavošanas laikā pastāvīgi pārvēršas nesaprotamā lipīgā masā? Ir pienācis laiks pārtraukt šo apburto loku un iemācīties pagatavot piedevu, lai tā sanāktu sniegbalta un drupana.

Tātad, vispirms nomēriet nepieciešamo rīsu daudzumu, ieberiet to caurdurī un labi noskalojiet zem krāna ūdens. Pēc tam uzkarsējiet pannu uz plīts, ieziežiet dibenu ar augu eļļu un pievienojiet nelielu sviesta gabaliņu. Ievietojiet rīsus pannā, samaisiet un cepiet, līdz tie kļūst nedaudz caurspīdīga. Pēc tam ielieciet rīsus katliņā, piepildiet to ar ūdeni proporcijā 1:2 un nolieciet uz plīts. Kad ūdens ir pilnībā iztvaikojis, rīsi ir gatavi.

Pirms vārīšanas noskalojiet. Tas ir nepieciešams, lai no rīsiem noņemtu lieko cieti, kas izraisa graudu salipšanu. Ievērojiet proporcijas. Vienai glāzei rīsu nepieciešamas divas glāzes ūdens. Ja pievienosiet mazāk, piedeva sanāks jēla un cieta, ja pievienosiet vairāk, tā būs ūdeņaina un tekoša.

Kā pagatavot griķus, kas nav ūdeņaini

Griķu putra ir viens no veselīgākajiem produktiem cilvēka uzturā, pateicoties augstajam olbaltumvielu, vitamīnu un mikroelementu saturam. Tāpēc ir tik svarīgi to iekļaut savā ikdienas ēdienkartē. Bet, lai piedeva sniegtu ne tikai labumu veselībai, bet arī baudu maltītes laikā, jums jāiemācās to pareizi pagatavot.

Izvēlieties lielu katliņu, lai pēc ūdens un putru pievienošanas jūs varētu tos viegli apmaisīt, neuztraucoties par šķidruma izliešanu pāri katliņa malām.

Pirms vārīšanas noskalojiet griķus. Tas ir nepieciešams, lai noņemtu putekļus un sīkus fragmentus. Turklāt, iepakojot, iepakojumā ar putrām var nokļūt gruži.

Ievērojiet pareizās proporcijas: viena daļa griķu pret divām daļām ūdens. Pārlejiet putru ar aukstu ūdeni, nevis verdošu ūdeni, un pēc tam novietojiet katliņu uz plīts.

Tiklīdz ūdens vārās, nekavējoties samaziniet siltumu, pārklājiet katliņu ar vāku un vāriet 15–20 minūtes, līdz griķi ir pilnībā uzsūkuši šķidrumu. Pēc vārīšanās griķus nemaisiet, lai graudi nesadalītos.