
Lai gan vasara jau aiz muguras, pirmās rudens dienas turpina mūs priecēt ar siltumu un dāsnu gurķu ražu. Šajā laikā saimnieces aktīvi konservē tos burkās, jo mājās gatavoti marinētie gurķi ir daudz garšīgāki nekā veikalā pirktajiem.
Un, lai gurķi izdotos patiesi kraukšķīgi un aromātiski, ir svarīgi izvēlēties pareizo šķirni. Mēs jums pastāstīsim, kuri no tiem ir vispiemērotākie konservēšanai.
Ko ir svarīgi ņemt vērā, izvēloties gurķus
Lai sagatavošanās darbi būtu veiksmīgi, jāizvēlas pareizā gurķu šķirne. Ir trīs galvenās grupas.
Salātu gurķi ir paredzēti tikai svaigam patēriņam. Parasti tie ir gari un gludi augļi (dažreiz ar maziem baltiem ērkšķiem), kas sasniedz divdesmit centimetrus vai vairāk. Tiem ir ļoti blīva miziņa un maiga sulīga mīkstums. Tie nav piemēroti marinēšanai, jo konservēšanas laikā zaudē kraukšķīgumu un kļūst mīksti.
Marinēšanas šķirnes ir ideāls variants marinēšanai, sālīšanai un konservēšanai. To augļi ir mazi, astoņu līdz divpadsmit centimetru lielumā, ar plānu miziņu, kas pārklāta ar tumšiem ērkšķiem, bet mīkstums ir blīvs. Tieši tas piešķir tiem ļoti ēstgribu rosinošo kraukšķīgumu, kura dēļ daudzi gatavo mājās gatavotus marinētus gurķus. Arī universālās šķirnes ir piemērotas gan svaigiem salātiem, gan ziemas gatavošanai.
Ideālas šķirnes konservēšanai
Ir ļoti daudz gurķu šķirņu, sākot no augstražīgām un hibrīdšķirnēm līdz tradicionālajām, siltumnīcu šķirnēm. Aplūkosim dažas no populārākajām.
Augstražīgas
Claudine F1 tiek uzskatīts par universālu hibrīdu, kas nogatavojas sezonas vidū. To var audzēt gan dārzā, gan siltumnīcā. Telpās šķirne uzrāda izcilu ražu – līdz pat trīspadsmit kilogramiem no kvadrātmetra. Augļi ir mazi, astoņu līdz desmit centimetru lielumā, sverot 80–85 gramus. Šī šķirne var lepoties arī ar savu izturību pret dažādām slimībām.
LASI VĒL:
Ja vīrietis patiesi mīl, viņš noteikti teiks šādus vārdus – un tas nebūt nav "Es tevi mīlu"
Atbrīvojaties 5 minūtēs no nezālēm uz celiņiem starp flīzēm - vienkāršs amerikāņu ieteikums
Merengue F1 ir agri nogatavojošs universāls hibrīds. Tas īpaši labi aug ar pietiekamu apgaismojumu un regulāru mēslošanu. Augļi ir apmēram desmit līdz piecpadsmit centimetrus gari. Raža ir iespaidīga. No viena kvadrātmetra var novākt aptuveni sešpadsmit kilogramus. Ir imūns pret kladosporiozi un citām slimībām.
Hibrīds
Adam F1 ir agri nogatavojošs, bišu apputeksnēts hibrīds, kas lieliski piemērots ne tikai konservēšanai. Tas lieliski izpaužas dārzā vai pagaidu nojumēs. Tas ir nedaudz uzņēmīgs pret kaitēm.
Picolino F1 tiek uzskatīts par universālu agri nogatavojušos hibrīdu, kas labi aug dārzeņu dārzos. Tam ir laba imunitāte pret daudzām kaitēm un kaitēkļiem, taču tas joprojām ir uzņēmīgs pret laputīm. Šī hibrīda augļi ir vienlīdz garšīgi jebkurā formā.
Sīkaugļu
Sīkaugļu gurķīši ir arī nemainīgi iecienīti dārznieku un saimnieču vidū. Tie tiek novērtēti par mazo izmēru, pagatavošanas vienkāršību un daudzpusību. Sīkaugļu šķirne ir vienlīdz laba marinētā, sālītā vai konservētā veidā.
Mirabelle F1- tiek uzskatīti par vienu no populārākajiem un daudzu šķirņu iecienītākajiem. Ideāli piemēroti marinēšanai. Vislabāk jūtas atklātās dobēs. Nepieciešama regulāra laistīšana. Ja nepietiek mitruma, augļi var sākt rūgti garšot. Šķirne ir slavena ar savu izturību, jo tā viegli panes aukstuma lēkmes un temperatūras izmaiņas, kā arī izturību pret daudzām slimībām.
Berlioz F1 un Gunnar F1 - tiek uzskatītas arī par universālām šķirnēm, kas nogatavojas vidējā termiņā. Suga ir izturīga, labi panes temperatūras izmaiņas, pacieš aukstumu un laika apstākļu kaprīzes. Tai ir laba izturība pret slimībām, un tā izceļas ar bagātīgu augļu veidošanos un dāsnu ražu. Gurķi bieži vien ir glīti, blīvi, kraukšķīgi. Tos var ēst svaigus, kā arī izmantot jebkādiem ēdieniem.