Klasiskā marinētu sēņu recepte - pārbaudīta laika gaitā

Sēnes, kas lasītas pašu rokām jūsu iecienītākajā mežā, ir labākais variants mājas konservēšanai. Taču, konservējot sēnes, jābūt ļoti uzmanīgiem: tām nepieciešama īpaša sterilitāte.

Sēņu sagatavošana

Lai pagatavotu konservētas sēnes, izvēlieties jaunas, blīvas, nepārgatavojušās sēnes, piemēram, baravikas, sviesta bekas, gailenes, apšu bekas, bērzlapes.

Šķirojiet svaigas sēnes pēc lieluma, aizmetot prom tārpainās, pārgatavojušās, bojātās un salauztās, notīriet no lapām, smiltīm un augsnes. Nogrieziet šķiroto sēņu saknes un izgrieziet bojātās vietas. Atdaliet lielo sēņu cepurītes un kātiņus. Kātiņus var sagriezt ne pārāk biezos gabalos un likt burkās atsevišķi. Mazas sēnes konservējiet veselas.

Saskaroties ar gaisu, sēnes pārāk ātri kļūst tumšas, tāpēc tās jāapstrādā pēc iespējas ātrāk. Pēc sagriešanas sēnes var pārliet ar aukstu ūdeni, pievienojot galda sāli. Noskalojiet apstrādātās sēnes vairākos ūdeņos, uz brīdi atstājot tās bļodā ar aukstu ūdeni.  Rūpīgi sekojiet līdzi, lai sēnēs nepaliktu augsne vai smiltis. Noteikti sterilizējiet konservēšanas burkas un vākus.

LASI VĒL:

Marinētas baravikas

Marinādei būs nepieciešams:

1,5 litri sēņu buljona (vai ūdens, ja jums ir jauktas sēnes)

1 litrs baltvīna etiķa

5-6 sīpoli

3 ēdamkarotes sāls

3 ēdamkarotes cukura

2-3 krustnagliņas

5 lauru lapas

10 melno piparu graudi

Pagatavošanas metode

Notīriet un nomazgājiet atlasītās baravikas, sagrieziet, ielieciet katliņā, piepildiet ar ūdeni. Uzlieciet katliņu ar sēnēm uz uguns. Vāriet 40 minūtes, nepārtraukti nosmeļot putas (visām sēnēm jāvārās vismaz 20 minūtes pēc vārīšanās).

Iemetiet sēnes caurdurī, saglabājiet buljonu. Uz 1,5 litriem sēņu buljona pagatavo marinādi, pievienojot sāli, cukuru, garšvielas un smalki sagrieztu sīpolu. Uzkarsē marinādi līdz vārīšanās temperatūrai. Ievieto vārītās sēnes verdošajā marinādē un vāri 5 minūtes. Pievieno etiķi, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.

Sakārto sēnes sagatavotajās sterilizētajās burkās, pārlej ar karstu marinādi un aizvāko. Atdzesē karstās burkas istabas temperatūrā, uzglabā vēsā vietā.

Padoms

Atlikušo marinādi var izmantot jaunai vārītu sēņu porcijai. Atlikušo baraviku buljonu sasaldē - tas ir lielisks pamats sēņu zupām. Ja vāri dažādu veidu sēnes un buljons iznāk tumšs, marinādi pagatavo nevis ar buljonu, bet gan ar parastu ūdeni.

Dažas saimnieces iesaka konservētas sēnes uzglabāt ledusskapī. Ja marinē sēnes pirmo reizi un neesi pārliecināts, vai viss ir izdarīts pareizi, noteikti ievieto sēņu burkas ledusskapī. Nekad neēd mājās gatavotus konservus, ja vāks ir pacēlies vai uz sēņu virsmas ir parādījies pelējums!