
Droši vien katrā mājā tagad ir ledusskapis. Tas palīdz uzturēt pārtiku atbilstošos apstākļos: sākot no vakardienas vakariņām līdz olām un pienam. Mēs izdomājām, kā novērst pārtikas bojāšanos.
Kā ilgāk saglabāt pārtiku svaigu
Ja temperatūra ledusskapī ir nepietiekama, tad pārtika sabojāsies, un, ja tā ir pārāk zema, tad veidosies ledus, un iekārta galu galā var salūzt. Katram ledusskapim ir mazs regulators ar numurētām sadaļām no viens līdz pieci.
"99% cilvēku nepareizi lieto savu ledusskapi. Tā dēļ pārtika ātrāk bojājas, iekšpusē veidojas peļķes, un ledusskapis pārklājas ar ledu. Viss ir atkarīgs no šī mazā regulatora. Lielākā daļa cilvēku pat nezina, ko tas dara. Viņi to vienkārši nejauši pagriež, dažreiz uz diviem, dažreiz uz pieciem. Tas nekontrolē aukstumu, tas tikai kontrolē kompresora darbības laiku," sacīja Maggie's Oven Services eksperts, ko citēja Express.
Ja to iestatīsiet nepareizi, ledusskapja iekšpusē parādīsies pelējums, mitrums, ledus un lieli elektrības rēķini. Ir vērts pielāgot režīmus atkarībā no pārtikas daudzuma un gada laika.
Vasarā, atverot durvis, iekšā iekļūst vairāk silta gaisa, tāpēc regulators jāiestata uz 4 vai 5. Bet ziemā to var samazināt līdz 2.
"Ja vienmēr uzglabājat daudz pārtikas, nepieciešama zemāka temperatūra (no 3 līdz 4). Ja uzglabājat mazāk, izvēlieties starp 2 un 3. Ja temperatūra ir ļoti zema, veidosies ledus, kas var traucēt gaisa cirkulāciju. Ledus var izraisīt arī ledusskapja iekšējā termostata atteici. Tas var izraisīt elektronisku kļūmi. Ja ir uzkrājies ledus, noņemiet to, samaziniet temperatūru un atcerieties, ka temperatūras maiņa notiks vismaz pēc astoņām stundām," brīdināja eksperts.
LASI VĒL:
Gudras saimnieces ievieto mitrās salvetes veļas mašīnā: vienkāršs triks
Kā augums ietekmē panākumus - numerologi skaidro, kuri cilvēki vienmēr redz pasauli pelēkos toņos
Ideālā temperatūra ledusskapim ir 3-4 grādi. To var pārbaudīt, izmantojot termometru. Ja iekšpusē ir pārāk silts, tad regulators jāpagriež uz lielāku skaitli, lai tas būtu aukstāks. Modernākos modeļos var iestatīt noteiktu temperatūras vērtību.
Ir svarīgi nepārslogot ledusskapi, lai gaiss varētu brīvi cirkulēt. Durvīm jābūt aizvērtām pēc iespējas ilgāk – nestāviet atvērta ledusskapja priekšā un nedomājiet, ko ņemt. Ir arī jāsaprot, kurā ledusskapja plauktā ko uzglabāt.
Kā uzglabāt pārtiku ledusskapī pa plauktiem
Tā kā temperatūras režīms šīs iekārtas iekšpusē nav vienmērīgs, ir svarīgi atcerēties, kādā secībā pārtika jāuzglabā ledusskapī. Sāksim ar augšējiem plauktiem. Šī ir siltākā zona. Tur vislabāk ir ievietot gatavus ēdienus, dzērienus, mērces un produktus, kuriem nav nepieciešama spēcīga dzesēšana.
Piena produkti un olas jānovieto vidējos plauktos. Šeit ir stabila temperatūra, kas ļaus tiem ilgstoši saglabāties svaigiem. Aukstākā zona aptver apakšējos plauktus – saldētavas priekšpusē. Tur var ievietot jēlu gaļu, zivis un jūras veltes.
Atsevišķi jāizceļ svaiguma zona – atvilktnes, kurās tiek uzglabāti augļi un dārzeņi. Tur temperatūra un mitrums ir augstāki, un tāpēc šī ir ideāla vieta šiem produktiem.
Visbeidzot, aplūkosim durvis. Tās ir vismazāk stabilās, jo ir pakļautas biežām temperatūras izmaiņām. Uz tām var novietot sviestu, dzērienus, sulas. Taču olas un pienu, pretēji izplatītajam uzskatam, tur nevajadzētu novietot.