Ir sēņu laiks, kas nozīmē, ka ir īstais brīdis meklēt labākās sēņu marinēšanas receptes. Lieliska baraviku marināde sastāv no visizplatītākajām garšvielām un etiķa.
Vecmāmiņas Zinas marinētās sēnes vienmēr pazuda pašas pirmās no jebkura svētku galda. Dalos ar klasisku recepte no viņas recepšu burtnīcas.
Nepieciešamās sastāvdaļas
Baravikas - 500 g
Sarkanā vai baltā vīna etiķis - 2 ēdamkarotes
Cukurs - 1-2 ēdamkarotes
Smaršīgie pipari – 5 līdz 6 zirnīši
Melnie pipari – 5 līdz 6 zirnīši
Krustnagliņas – 5 līdz 6 gabali
Lauru lapa - 2 gabali
Kanēlis - 1 nūjiņa (pēc izvēles)
Ķiploks - 1 daiviņa
Dilles – 2 līdz 3 zariņi
Upeņu lapas - 2 gabali (pēc izvēles)
Ūdens - 500 g
Sāls - 1,5 ēdamkarote
Sēņu marinēšanas gaita
Vispirms nomazgājiet sēnes, notīriet tās no netīrumiem. Mazās sēnes atstājiet veselas, bet lielās pārgrieziet uz pusēm.
LASI VĒL:
Ievietojiet sēnes lielā katlā, pārlejiet ar ūdeni un pievienojiet 1 ēdamkaroti sāls. Uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai, tad samaziniet siltumu un vāriet sēnes apmēram 30 minūtes, ik pa laikam apmaisot un nokasot no virsmas jebkādas zvīņas vai putas, ja tādas parādās.
Katliņā ar sēnēm pievienojiet atlikušo sāli, etiķi, cukuru, visus piparus, lauru lapu, kanēli (pēc izvēles) un ķiploka daiviņu. Vāriet sēnes ar garšvielām 10 minūtes. Pēc tam noņemiet katliņu no plīts un ļaujiet sēnēm atdzist.
Sterilizētas burkas apakšā ielieciet dilles un upeņu lapas (ja tās izmantojat), virsū uzlieciet sēnes un pārlejiet ar marinādi, kurā tās tika vārītas. Cieši aizveriet burku ar sterilizētu vāku.
Novietojiet burku siltā vietā, lai sēnes pilnībā atdzistu, un pēc tam marinētās sēnes ievietojiet ledusskapī. Šajā marinādē sēnes var uzglabāt līdz 3 mēnešiem. Bet marinētas sēnes labāk izmēģināt dažas dienas pēc marinēšanas, kad tās būs sasūkušās ar marinādi. Lai labi garšo!