Pat vasarā, kad ir iespējams lēti iegādāties svaigus dārzeņus, mēs joprojām atgriežamies pie marinētiem. Gurķi un tomāti burkā labi sader ar kartupeļu biezeni, un tos var izmantot arī kā picas vai burgera piedevu. Taču galvenais jautājums, ko iesākt ar dārzeņu marinādi?
Ja pajautāsiet profesionālam pavāram, vai viņš no burkas izlej šķidrumu, kurā marinēti dārzeņi, viņš, iespējams, atbildēs, ka nē. Un runa nav tik daudz par taupīšanu (lai gan arī tas ir svarīgi), bet gan par garšu daudzveidību, ko marināde piešķir gataviem ēdieniem. To var droši lietot citrona un etiķa vietā, lai pievienotu skābumu.
Etiķa aizstāšana ar marinādi
Ja receptē ir norādīts etiķis, citrons vai kāda cita skābe, un jums to nav pa rokai, izmantojiet marinādi. To var pievienot salātu mērcēm, dārzeņu cepšanai un vairākiem citiem ēdieniem. Tikai atcerieties, ka marināde var aizstāt tikai parasto etiķi, nevis balzamiko.
Atšķaidiet mērci
Marināde ir lieliska, lai dažādotu mērci, kuras garša jums jau ir apnikusi. Piemēram, ikviena iecienītā majonēze mirdzēs pavisam citās krāsās, ja to atšķaidīsiet ar nelielu daudzumu marinādes. Arī tartars ar šo piedevu izklausās lieliski – tas izceļ marinētos gurķus, kas jau ir mērces sastāvdaļa. Starp citu, tas ir lielisks veids, kā padarīt pazīstamus ēdienus un mērces, no kurām neesat gatavs atteikties, vieglākas un mazāk kalorijām bagātas.
LASI VĒL:
Pagatavojiet vairāk marinētu dārzeņu
Un kā būtu ar dārzeņu marinādes izmantošanu otro reizi? Lieliska iespēja ietaupīt ne tikai naudu, bet arī laiku. Turklāt nemaz nav nepieciešams burkā likt tos pašus dārzeņus, kas tur bija sākotnēji. Piemēram, marinādē no sālītiem tomātiem var ievietot pusi sīpola, kas palika pāri no boršča gatavošanas. Šis triks pagarinās produktu "dzīves laiku" un pārvērtīs tos par pikantu un interesantu uzkodu.
Piezīme: Šādā veidā var marinēt ne tikai dārzeņus, bet arī sieru. Lai to izdarītu, paņemiet bļodu, pievienojiet nedaudz marinādes, olīveļļas, sasmalcinātus ķiplokus, Provansas garšaugus un citas iecienītākās garšvielas, labi samaisiet un pēc tam iemērciet tur mocarellas bumbiņas.
Pievienojiet kokteilim
Ja bieži gatavojat kokteiļus sev vai draugiem, kuri bieži brauc ciemos, iesakām atteikties no standarta kombinācijām un izmēģināt kaut ko jaunu. Piemēram, varat ievietot ķiršu tomātus sālījuma burkā un pēc kāda laika, kad tie ir labi piesātināti ar tā garšu, izmantot tos, lai dekorētu grādīgos kokteiļus. Tāpat neaizmirstiet pievienot nedaudz marinādes pašam kokteilim – taču nepārspīlējiet, lai tas nekļūtu pārāk intensīvs un ass.
Dārzeņu vārīšana
Lieciet kartupeļus uz plīts vārīties? Lieliski, ir pienācis laiks eksperimentēt un pievienot katliņam nedaudz marinādes. Šis triks palīdzēs atrisināt divas problēmas vienlaikus: pirmkārt, marināde palīdzēs saglabāt kartupeļus neskartus, lai tie vārīšanās laikā nepārvārītos un iekšpusē paliktu mīksti, un, otrkārt, piedeva iegūs oriģinālu garšu.
Sālījumu var izmantot arī citu dārzeņu, piemēram, brokoļu vai ziedkāpostu pagatavošanai. Bet tas vēl nav viss: mēģiniet tvaicēt zivis vai gaļu, izmantojot sālījumu parasta ūdens vietā, vai pievienojiet marinādi zupai vai sautējumam. Tas sanāks neticami garšīgs un aromātisks!
Marinējiet vistas spārniņus
Augstas kvalitātes marinējumi, kā arī tie, ko gatavojat paši, parasti satur daudz garšvielu. Un marinādē vienmēr ir cukurs. Tāpēc kāpēc gan neizmantot šo šķidrumu vistas spārniņu karamelizēšanai? Iegūsiet maigu gaļu ar kraukšķīgu un gardu garoziņu.
Varat izmantot tikai dārzeņu šķidrumu vai arī marinādei pievienot papildu sastāvdaļas, piemēram, svaigus garšaugus, čili pārslas utt. Nebaidieties eksperimentēt un radīt savas kombinācijas, kas atbilst jūsu gaumei – pievienojiet tās garšvielas un produktus, kurus visbiežāk izmantojat savā virtuvē, gatavojot gaļu.