Izmantojot šīs mizas dārzā mana omīte atbaidīja kaitēkļus un bagātināja augsni

Kartupeļu mizas nevajadzētu izmest.

Šie pārtikas pārpalikumi ir bagāti ar antioksidantiem, tāpēc tie var darīt īstus brīnumus dārzā. Tos var izmantot gan kompostam, gan šķidrajam mēslojumam.

Kur tad sākt? Šeit apkopoti dārzkopības ekspertu padomi, kā izmantot kartupeļu mizas dārzā un kāpēc tās ir tik noderīgas.

LASI VĒL: 

Komposts

Kartupeļu mizas ir pilnas ar uzturvielām, tāpēc tās ir lielisks papildinājums komposta kaudzē.

Taču: „Ņemiet vērā, ka, tā kā tās ir svaigas, tās tiek uzskatītas par zaļo sastāvdaļu,” norāda dārzkopības eksperts.

Tāpēc tās jālīdzsvaro ar brūnajām sastāvdaļām, piemēram, salmiem vai lapām.

Kompostēšana grāvī

Alternatīvi kartupeļu mizas var izmantot tranšejas komposta sistēmā.

Šī ir laba alternatīva mulčai, jo mizu uzklāšana tieši uz augsnes nav ieteicama — tās pievilina kaitēkļus un grauzējus.

Tā vietā mizas jāierok zemē vismaz 15 cm dziļumā, lai tās sadalītos, nepievilinot kaitēkļus.

„Dārznieki to parasti dara, izveidojot tranšejas starp augu rindām vai blakus tām, kur var ielikt mizas un pārbērt ar augsni,” eksperte saka.

Tomēr šādā veidā nevajadzētu izmantot mizas, kas jau sākušas dīgt vai kļuvušas zaļas — tās satur solanīnu, dabīgu toksīnu, kas lielā koncentrācijā ir kaitīgs augiem, mājdzīvniekiem un cilvēkiem.

Šķidrais mēslojums

Kartupeļu mizas var izmantot arī šķidrā mēslojuma pagatavošanai.

„Ielieciet sauju mizu traukā ar litru ūdens un atstājiet ievilkties četras dienas,” iesaka eksperte.

Šajā laikā barības vielas no mizām izdalīsies ūdenī. Tad šķidrumu nokāš, atšķaida ar tikpat daudz ūdens un aplaista augus.

„Tomēr šādu mēslojumu ieteicams lietot tikai vienu vai divas reizes mēnesī,” brīdina eksperte.

Pārāk bieža lietošana var radīt nevienmērīgu barības vielu sadalījumu augsnē.

Pulverveida mēslojums

No kartupeļu mizām iespējams pagatavot arī pulverveida mēslojumu.

Tas nebojājas vairākus gadus un to var vai nu uzkaisīt tieši uz augsnes, vai arī sajaukt ar ūdeni šķidra mēslojuma pagatavošanai.

„Viss, kas jādara — mizas jāizklāj uz cepešpannas un jāapcep krāsnī 150 °C temperatūrā apmēram 15 minūtes,” viņa saka.

Pēc atdzesēšanas mizas samaļ kafijas dzirnaviņās vai blenderī līdz smalkam pulverim. To var uzglabāt, līdz tas būs nepieciešams.

Kaitēkļu kontrole

Kartupeļu mizas var izmantot kā organiski pievilinātājus dārza kaitēkļiem — īpaši gliemežiem, kurus spēcīgi piesaista pūstošo mizu smarža. 

Arī sēņu odiem patīk šī smarža. „Vienkārši novietojiet mizas uz augsnes virsmas, un pieaugušie odi tās izmantos olu dēšanai,” skaidro eksperte. Svarīgi mizas regulāri izvākt, lai kāpuri nepaspētu izšķilties.