
Pusdienas ir galvenā ēdienreize, kas var palīdzēt vai kavēt jūsu ķermeņa apkārtmēra zaudēšanas ceļojumu. Dažas kļūdas palēnina vielmaiņu, noved pie pārēšanās, kam sekojoši rezultāts nav tāds, kādu vēlamies.
Sertificēts uztura speciālists Konors Breidijs atklāja kļūdas, no kurām jāizvairās.
Pusdienu izlaišana
Pusdienu izlaišana tāpēc, ka esat pārāk aizņemts darbā vai mēģināt zaudēt apkārtmēru, var nodarīt vairāk ļauna nekā laba. Ja starp ēdienreizēm ir pārāk ilgs laiks, pazeminās cukura līmenis.
Tas var izraisīt migrēnu un padarīt jūs aizkaitināmu. Jūs arī jutīsieties ļoti izsalcis, apgrūtinot ēdiena uzņemšanu vakariņās. Ēdienreižu, piemēram, pusdienu, izlaišana var arī palielināt jūsu tieksmi pēc neveselīga ēdiena.
Pusdienas ar tālruni
Kad skatāmies savā tālrunī, mūsu uzmanība ir novērsta, un mēs nekoncentrējamies uz ēšanas procesu. Tā dēļ mēs varam pārēsties vai, gluži pretēji, nesaņemt pietiekami daudz barības vielu, jo nejūtam, cik daudz jau esam apēduši.
Ēdiens, ko ēdam, kad esam stresā vai steidzamies (un tālrunis to bieži izraisa), tiek sagremots sliktāk. Lēna, apzināta košļāšana veicina labāku uzsūkšanos.
Neplānojiet pusdienu ēdienkarti
Ja iepriekš izlemjat, ko ēdīsiet, piemēram, paņemat pusdienas līdzi no mājām vai pasūtāt tās iepriekš no sava iecienītākā restorāna, tas palīdzēs jums patērēt mazāk kaloriju.
Bez plāna ir viegli ēst pārāk daudz vai, gluži pretēji, nepietiekami. Abas iespējas izjauc uzturvielu līdzsvaru un var radīt diskomfortu.
Pārēšanās
Brokastu izlaišana noved pie pārēšanās pusdienās. Brokastu izlaišana maina vielmaiņas ritmu. Organisms sāk "taupīt" enerģiju un pēc tam, saņēmis lielu pārtikas porciju, var to uzglabāt kā taukus.
Pēc lielām pusdienām ir iespējams vājums vai miegainība, bet vēlāk var atgriezties stiprs izsalkums, kas noved pie vēl lielākas pārēšanās. Labākais variants ir brokastis ar sabalansētu komplekso ogļhidrātu, olbaltumvielu un veselīgo tauku kombināciju.
Pusdienas ar zemu olbaltumvielu un šķiedrvielu saturu
Ja mēģināt zaudēt lieko apkārtmēru, ir prātīgi uzturā uzņemt pietiekami daudz šķiedrvielu un olbaltumvielu. Tas var palīdzēt ar sāta sajūtu un saglabāt muskuļu masu pat tad, ja organisms zaudē svaru. Pietiekams šķiedrvielu daudzums uzturā var palīdzēt sasniegt mērķus, palīdzot ilgāk justies paēdušam.
Labākais laiks pusdienām
Labākais laiks pusdienām ir apmēram 3–4 stundas pēc brokastīm, kas parasti ir ap plkst. 12:00–13:00. Taču tas ir atkarīgs no jūsu ikdienas rutīnas un izsalkuma sajūtas.
Pēc brokastīm jūsu ķermenis izmanto barības vielas, lai iegūtu enerģiju rītam. Pēc 3–4 stundām šī enerģija sāk samazināties, tāpēc pusdienas palīdz atjaunot resursus. Regulāras ēdienreizes palīdz uzturēt stabilu glikozes līmeni, kas uztur koncentrēšanās spējas un labu garastāvokli.