
Vasara ir ne tikai siltuma un saules laiks, bet arī īsta dāvana pavāriem, jo dobes ir dāsni piepildītas ar svaigiem zaļumiem, garšaugiem un aromātiem. Lai ziemā nezaudētu šo dabas dārgumu, ir vērts iepriekš parūpēties par gardiem krājumiem.
Viens no labākajiem veidiem ir pagatavot universālu zaļo pastu. Tā būs lieliska piedeva zupām, mērcēm, gaļai, makaroniem, salātiem vai uzsmērējama uz maizes.
Šī recepte, īsts atradums tiem, kas nevēlas zaudēt nevienu aromātiskā bazilika, diļļu vai pētersīļu lapiņu. Bez konservantiem un liekas termiskās apstrādes, tikai dabīgas sastāvdaļas, maksimāla garša un ieguvumi veselībai.
Sastāvdaļas
Zaļais baziliks 100 g
Violetais baziliks 350 g
Dilles 100 g
Pētersīļi 250 g
Svaiga piparmētra 10 g
Asi pipari (žāvēti vai svaigi) 15 g
Ķiploki 100 g
Valrieksti 100 g
Sāls pēc garšas
Eļļa (rafinēta vai olīveļļa) 2 ēdamkarotes
Pagatavošana
Visus garšaugus rūpīgi nomazgājiet un ļaujiet tiem notecēt uz dvieļa. Liekais mitrums var ietekmēt pastas saglabāšanos, tāpēc garšaugiem jābūt sausiem.
Garšaugus, riekstus, ķiplokus un piparus izlaidiet caur gaļas mašīnu vai sasmalciniet blenderī līdz vēlamajai konsistencei. Blenderis padarīs masu maigāku, bet gaļas maļamā mašīna piešķirs tai izteiktāku tekstūru.
Pievienojiet sāli pēc garšas, ja vēlaties, lai pasta būtu maigāka un vieglāk smērējama, pievienojiet eļļu. Kārtīgi samaisiet.
Gatavu masu ielieciet sterilās burkās. Ja plānojat to uzglabāt ledusskapī, cieši aizveriet vākus. Daļu pastas var sasaldēt porcijās ledus kubiņu trauciņos vai mazos trauciņos. Tas ir ērti, jo var izņemt kubiņu un pievienot ēdienam, neatkausējot visu masu.
Pastu uzglabā ledusskapī - līdz 2 nedēļām (zem cieši noslēgta vāka). Saldētavā - līdz 6 mēnešiem.
Zaļā pasta ir garšīgs, dabīgs un ļoti veselīgs ēdiens, kas piešķirs ēdieniem vasaras aromātu pat vissmagākajās salnās. Tikai dažas stundas augustā, un jums būs gards atbalsts fiziskajai labsajūtai visai ziemai.