
Kartupeļu novākšana nosaka to glabāšanas laiku ziemā. Ievērojot dažus noteikumus, jūs samazināsiet zaudējumus un kartupeļu bumbuļu bojājumus.
Vispirms ir jānoskaidro, kad tad īsti ķerties pie kartupeļu rakšanas. Pieredzējuši dārznieki norāda, ka ir jāpagaida, līdz kartupeļu augu galotnes ir pilnībā noziedējušas, novītušas un savēlušās, un kartupeļu bumbuļu miziņa ir sabiezējusi. Negatavu kartupeļu novākšana ievērojami samazina to glabāšanas laiku.
Rakšanai izvēlieties sausu, saulainu un vēlams vējainu dienu. Rakšana mitrā augsnē ir drošs veids, kā uzglabāšanas laikā kartupeļi sapūst.
Rociet zem krūma ar lāpstu vai dakšām no sāniem, uzmanīgi paceļot augsnes slāni. Savāciet bumbuļus ar rokām, cenšoties tos nesabojāt.
Nekavējoties noņemiet izraktos kartupeļus no atklātas saules. Tiešie saules stari izraisa zaļumu un toksiskā solanīna uzkrāšanos.
Žāvējiet kartupeļu bumbuļus vairākas stundas ēnainā, labi vēdināmā vietā, izklājot tos plānā kārtā. Tas izžāvēs augsni, kas vēl ir pielipusi pie kartupeļiem un sadziedēs nelielas skrambas.
Pirms uzglabāšanas rūpīgi sašķirojiet kartupeļus, noņemot slimos, bojātos, zaļos un ļoti mazos bumbuļus. Viens sapuvis bumbulis sabojās visu partiju.
Kartupeļus šķirojiet pēc lieluma un šķirnes, ja tie atšķiras. Lielus bumbuļus izmanto pārtikai, vidējus – sēklām.
Pirms uzglabāšanas kartupeļiem jāiziet dzīšanas periods. Lai sadzītu brūces, tos 10–14 dienas uzglabājiet tumšā, mēreni siltā (+13 ... +18 °C) un mitrā vietā.
Pēc dzīšanas perioda uzglabāšanas temperatūra pakāpeniski tiek samazināta līdz +2 ... +4 °C. Ideālais gaisa mitrums ir 85–90%.
Kartupeļus uzglabājiet kastēs vai konteineros ar labu ventilāciju. Neberiet biezāku slāni par 1–1,5 metriem. Aizsargājiet ražu no gaismas, lai novērstu zaļumu un dīgšanu. Regulāri vēdiniet noliktavu vai pagrabu.
Periodiski pārbaudiet kartupeļus glabāšanās vietā, noņemot aizdomīgus bumbuļus. Savlaicīga pārbaude ietaupa lielāko daļu ražas.
Pareiza novākšana un sagatavošana garantē kartupeļu drošību līdz pavasarim. Augstas kvalitātes bumbuļi tiek uzglabāti bez ievērojamiem zaudējumiem.