
Daudzi dārznieki, neskatoties uz pieliktajām pūlēm, saskaras ar sliktas gurķu augšanas un zemas ražas problēmu. Nesteidzieties – pirms ķerties pie dārgām ķimikālijām, ir vērts pievērst uzmanību dabīgam, pieejamam un efektīvam resursam – nātrei.
Šis parastais augs, ko bieži uzskata par nezāli, patiesībā ir spēcīgs organiskais mēslojums, kas var ievērojami uzlabot gurķu augšanu un augļu veidošanos.
Kāpēc nātre ir ideāls mēslojums gurķiem
Nātru augstās efektivitātes noslēpums slēpjas to bagātīgajā ķīmiskajā sastāvā, kas nodrošina augus ar visām nepieciešamajām barības vielām. Nātru uzlējums ir kā sabalansēts vitamīnu kokteilis jūsu dārzam.
Nātre ir lielisks slāpekļa avots, kas ir galvenais elements zaļās masas veidošanā. Pateicoties slāpeklim, gurķu lapas kļūst lielas, sulīgas un iegūst bagātīgu, veselīgu zaļu krāsu. Jo spēcīgākas lapas, jo efektīvāka notiek fotosintēze, kas veicina labāku augļu veidošanos.
Kālijam ir izšķiroša loma ziedēšanā un augļu veidošanā. Tas ir atbildīgs par olnīcu veidošanos, uzlabo gurķu garšu, kā arī palielina augu izturību pret kaitēm, kaitēkļiem un stresa faktoriem, piemēram, temperatūras izmaiņām.
Nātres ir bagātas arī ar dzelzi, kas novērš hlorozi (lapu dzeltēšanu), kā arī satur plašu citu svarīgu mikroelementu klāstu, piemēram, magniju, boru, varu utt. Šie elementi darbojas sinerģiski, vispusīgi stiprinot augu no saknēm līdz dzinumu galotnēm.
Svarīga nātru mēslojuma priekšrocība ir tā organiskā izcelsme. Tas neuzkrājas augļos nitrātu veidā, kas padara to absolūti drošu lietošanai pārtikā un videi draudzīgu mēslošanas iespēju.
Kā pagatavot nātru mēslojumu un ar to barot gurķus
Zaļā mēslojuma pagatavošana gurķiem ir vienkāršs process, taču maksimālai efektivitātei ir jāievēro noteikti noteikumi. Nātres vislabāk ir savākt pirms to ziedēšanas sākuma, jo barības vielu koncentrācija ir visaugstākā jaunajos dzinumos.
Lai pagatavotu uzlējumu, paņemiet lielu nemetāla trauku (plastmasas spaini, mucu). Metāls var reaģēt ar fermentācijas laikā veidotajām skābēm un pasliktināt mēslojuma kvalitāti.
Nogrieziet vai vienkārši saplēsiet nātru kātus un lapas un cieši ievietojiet tos traukā, piepildot to apmēram 2/3. Nātrēm pārlejiet tīru, vēlams, nosēdušos vai lietus ūdeni, atstājot 10–15 cm no malas, lai būtu vieta fermentācijai.
Trauku pārklājiet ar vāku ar caurumiem vai biezu audumu, lai nodrošinātu gaisu, bet pasargātu to no gružiem. Novietojiet to siltā, bet ēnainā vietā uz 10–14 dienām. Ik pēc 1–2 dienām samaisiet maisījumu.
Putu izzušana un šķidruma piesātinātā tumšā krāsa liecinās par gatavību. Lai gan smarža būs specifiska, tā liecina par veiksmīgu fermentācijas procesu.
Gatavais uzlējums ir koncentrāts, tāpēc pirms lietošanas tas ir jāatšķaida. Sakņu mēslošanai ievērojiet proporciju 1:10 (viena daļa uzlējuma uz desmit daļām ūdens). Smidzinot uz lapām (lapu mēslošanai), koncentrācijai jābūt vēl vājākai – 1:20.
Gurķus zem saknes barojiet reizi 7–10 dienās vakarā vai mākoņainā laikā, lai izvairītos no saules apdegumiem. Pēc dažām procedūrām jūs pamanīsiet, kā jūsu augi kļūst aktīvāki, un olnīcu skaits sāks strauji augt, solot dāsnu un kraukšķīgu ražu.