
Ikviens, kurš kādreiz ir baudījis svaigus, kraukšķīgus salātus, zina, kādu vilšanos var sagādāt pēkšņa rūgtuma sajūta. Vēlamā svaiguma vietā mēs iegūstam nepatīkamu pēcgaršu, kas sabojā visu ēdienu.
Šī parādība nav nejauša, jo rūgtums salātu lapās ir sava veida auga "sauciens", tā dabiskā reakcija uz stresa apstākļiem, kad tas sāk aktīvi ražot aizsargvielas.
Kāpēc salāti ir rūgti: nepatīkamas pēcgaršas iemesli
Rūgtuma parādīšanās visbiežāk norāda, ka salāti augšanas laikā ir bijuši pakļauti nelabvēlīgiem faktoriem. Viens no galvenajiem iemesliem ir pārmērīga saules gaismas iedarbība un augsta temperatūra.
Salāti, būdami delikāta kultūra, nepanes dedzinošus tiešus starus visas dienas garumā. Šādos apstākļos tie mēdz ziedēt pēc iespējas ātrāk, kas noved pie intensīvas rūgto vielu uzkrāšanās.
Tikpat svarīgs iemesls ir nepietiekama laistīšana. Salāti ir ļoti mitrummīlīgi, un, ja augsne izžūst, īpaši karstā laikā, augs sāk aktīvi ražot rūgtumu kā izdzīvošanas mehānismu ūdens deficīta apstākļos.
Kad salātu lapas pāraug un pārāk ilgi paliek dārzā, tās zaudē savu maigumu un uzkrāj daudz vairāk rūgtuma nekā jaunie dzinumi.
Dažreiz problēma slēpjas nepareizā šķirnes izvēlē: dažas šķirnes dabiski ir vairāk pakļautas rūgtumam, īpaši tās, kas paredzētas vēsam klimatam vai pieder pie vecām šķirnēm.
Kā labot situāciju: padomi perfektiem salātiem
Par laimi, salātu rūgtumu var veiksmīgi cīnīties, izmantojot pareizas pieejas gan augšanas stadijā, gan pēc ražas novākšanas.
Audzējot salātus
Pirmkārt, jāizvēlas pareizā stādīšanas vieta. Salāti lieliski jūtas vieglā daļējā ēnā vai vietā, kur tie saņem pietiekami daudz rīta saules, bet karstuma maksimuma laikā ir pasargāti no intensīviem stariem. Regulāra un pietiekama laistīšana ir galvenais faktors - augsnei visu laiku jābūt mēreni mitrai, bez izžūšanas vai stāvoša ūdens.
Ir arī ļoti svarīgi savlaicīgi savākt lapas, kamēr tās ir jaunas un pēc iespējas mīkstākas. Ideāls laiks ražas novākšanai ir agri no rīta, kad augs ir piesātināts ar nakts mitrumu, kas nodrošina kraukšķīgumu un sulīgumu.
Izvēloties sēklas, pievērsiet uzmanību modernām šķirnēm un hibrīdiem, kas ir īpaši selekcionēti rūgtuma iegūšanai. Rūpīgi izlasiet aprakstu uz iepakojuma. Rūpējieties arī par augsnes sagatavošanu: salāti dod priekšroku auglīgai, irdenai augsnei.
Regulāra komposta pievienošana uzlabos to struktūru un nodrošinās augu ar nepieciešamajām barības vielām.
Pēc novākšanas
Pat ja jau esat novācis salātus, kas izrādījušies rūgti, ir vairāki veidi, kā uzlabot to garšu. Pirms pievienošanas ēdienam mēģiniet lapas 15–20 minūtes iemērkt ļoti aukstā ūdenī vai ūdenī ar ledus gabaliņiem. Šī vienkāršā metode palīdzēs izvadīt daļu rūgto vielu un atgriezt lapām to kraukšķīgumu.
Ja saglabājas neliels rūgtums, to var efektīvi maskēt, pievienojot salātu mērcei skābumu. Daži pilieni svaigi spiestas citrona sulas vai nedaudz ābolu sidra etiķa lieliski neitralizēs rūgto garšu un piešķirs salātiem patīkamu svaigumu.
Ievērojot šos ieteikumus, jūs varat nodrošināt saviem salātiem ideālus augšanas apstākļus un vienmēr baudīt to maigo, kraukšķīgo un pilnīgi nerūgto garšu.