
Pirms gatavošanas dārzeņus parasti mazgājam, bet vai zinājāt, ka to garšu, kvalitāti un pat ieguvumus fiziskajai labsajūtai var būtiski ietekmēt ūdens temperatūra? Šķiet, ka karsts ūdens dārzeņus nomazgā labāk, bet dažiem tas var būt īsts posts.
Kurus dārzeņus labāk mazgāt ar aukstu ūdeni un kāpēc ir svarīgi izvairīties no kļūdām tīrīšanas procesā? Noskaidrosim šajā rakstā.
Kāpēc ūdens temperatūra ir svarīga
Dārzeņi ir "dzīvi organismi", kas turpina reaģēt uz ārējiem apstākļiem arī pēc novākšanas. Karstā ūdens dēļ var mainīties to tekstūra, struktūra, kvalitāte, garša un uzturvērtība.
Katrs dārzenis ir unikāls savā veidā. Daži satur cieti, citi satur daudz ūdenī šķīstošu vitamīnu (īpaši B un C grupas). Augsta ūdens temperatūra var paātrināt vielu sadalīšanos, aktivizēt fermentus, padarīt dārzeņus mazāk ēstgribu rosinošus, mīkstus. Piemēram, ja mazgājat zaļumus ar karstu ūdeni, tie uzreiz novīst, un sakņaugi zaudē savu trauslumu.
Kurus dārzeņus nevajadzētu mazgāt ar karstu ūdeni
Lapu zaļumi tiek uzskatīti par visjutīgākajiem tīrīšanas ziņā. Rukolai, spinātiem un bazilikam ir plānas lapas, tāpēc tie uzreiz reaģē uz augstu temperatūru. Karsts ūdens liek tiem zaudēt savu kraukšķīgumu un spilgtumu (hlorofils tiek iznīcināts), un tie ātrāk vīst. Turklāt spināti pēc saskares ar karstu ūdeni (virs 40 grādiem) zaudē līdz pat 30% no C vitamīna.
Lapu dārzeņiem ieteicams lietot tikai aukstu ūdeni (10–15 grādi), iegremdējot tos šķidrumā uz 1–2 minūtēm. Netīrumi tiks noņemti, nebojājot produktus.
Nākamais dārzenis šķiet spēcīgs, taču arī to nevar mazgāt karstā ūdenī. Mēs runājam par kartupeļiem. Augsta temperatūra aktivizē fermentus, kas noārda cieti, tāpēc dārzenis kļūst lipīgs. Ja grasāties vārīt vai cept kartupeļus, tie noteikti zaudēs savu formu un kļūs mazāk garšīgi.
Tomāti tiek uzskatīti par īstu vasaras dārgumu. Nav ieteicams tos mazgāt ar karstu ūdeni, jo tas tomātus pārvērtīs putriņā. Augsta temperatūra bojā plāno miziņu, kas sāk plaisāt. Tas ir īpaši svarīgi delikātām šķirnēm. Tomātus mazgā zem auksta tekoša ūdens, izvairoties no ilgstošas mērcēšanas. Ja tie ir ļoti netīri, ūdenim pievieno 1 tējkaroti etiķa uz 1 litru ūdens.
Arī kraukšķīgie gurķi slikti panes augstu temperatūru. Tās dēļ tie kļūst mīksti, un miziņa saburzās. Tas jo īpaši attiecas uz jauniem dārzeņiem. Lai nesabojātu gurķus, tos mazgā ar vēsu ūdeni, viegli nomizojot ar otu. Lai pastiprinātu to kraukšķīgumu, dārzeņus var uz dažām minūtēm apliet ar ledusaukstu ūdeni.