Kā ātri atdzesēt zupu katliņā bez ledusskapja

Jūs esat pagatavojis veselu katlu smaržīgas zupas, un te nu ir problēma – tā vēl nav atdzisusi, bet jums tā jāievieto ledusskapī, lai tā nekļūtu skāba. Kā šādā situācijā ātri atdzesēt ēdienu? Noskaidrosim, kā to vislabāk izdarīt.

Kāpēc nevajadzētu likt karstu zupu katlā ledusskapī

Liels un karsts priekšmets paaugstinās temperatūru ledusskapī un padarīs to augstāku par istabas temperatūru. Būs nepieciešams ļoti ilgs laiks (apmēram 5–6 stundas), lai atgrieztos ierastajā zemajā temperatūrā, kas var izraisīt iekārtu bojājumus un tur uzglabātās pārtikas bojāšanos.

Ledusskapja stikla plauktiem nav augsta siltumvadītspēja, tāpēc, ja tie ir izgatavoti no zemas kvalitātes materiāla, tie var saplaisāt, uzliekot uz tiem karstu katlu.

Zupa ir karsta, tāpēc tā ledusskapī iztvaikos un pēc tam nosēdīsies uz sienām kā sarma, kas atkal var izraisīt iekārtu bojājumus un samazināt to efektivitāti.

Vai karstu zupu var atstāt pa nakti ārpus ledusskapja? To nav ieteicams darīt, jo ēdiens vienkārši kļūs skābs un sabojāsies. Vēl gribētos zināt, cik ilgi jāgaida, lai zupu ievietotu ledusskapī? Tiklīdz šķidrums kļūst silts un jūs varat viegli satvert katliņu (nevis rokturus) ar kailām rokām, varat ievietot trauku ledusskapī.

Kā ātri atdzesēt zupu

Ja jums nav laika gaidīt, kamēr zupa atdziest, varat izmēģināt šādas pārbaudītas metodes.

Noskalojiet katliņu aukstā ūdenī - ar "ledus" vannas palīdzību jūs varat ātri atdzesēt zupas katliņu stundas laikā līdz istabas temperatūrai, kad to jau var ievietot ledusskapī. Vienkārši aizbāziet dušas vārstu virtuves izlietnē, piepildiet to ar ledusaukstu ūdeni un novietojiet jebkuru karstumizturīgu trauku otrādi apakšā (lai izlietne neciestu no augstas temperatūras). Un tad uzlieciet zupas katliņu virsū.

Lai šķidrums ātrāk atdzistu, tas periodiski jāmaisa. Ja iespējams, izlietnē var pievienot ledu. Sadaliet zupu dažādās daļās – ja visu zupu ielejat mazos traukos, bļodiņās un katliņos un pēc tam visus traukus novietojat uz galda, šķidrums atdzisīs daudz ātrāk. Trauku priekšā varat novietot ventilatoru. Tiklīdz tvaiks vairs neizplūst no šķīvjiem, zupu varat ieliet atpakaļ katliņā un ievietot ledusskapī. Atdzesēšanai nepieciešamas 1–1,5 stundas.

Novietojiet zupu uz balkona (piemērots tikai ziemas periodam) – neaizmirstiet zem katliņa novietot jebkuru karstumizturīgu trauku otrādi, lai nesabojātu grīdu. Dzesēšanas ātrums būs atkarīgs no gaisa temperatūras uz balkona.

Atšķaidiet zupu – šī metode jāizmanto tikai tad, ja esat pārliecināts, ka atšķaidīšana neietekmēs ēdiena garšu. Jums tā jāatšķaida nevis ar ūdeni, bet gan ar ledus gabaliņiem, tāpēc tas ir efektīvāk. Katram zupas litram nepieciešami 3–4 gabaliņi.

Rūpīgi samaisiet šķidrumu. Ja jums ir atkārtoti lietojami ledus gabaliņi, varat tos izmantot. Taču jums jāņem vairāk – tie atdzesē mazāk efektīvi. Lai ēdiens nesabojātos, ieteicams izvēlēties dzesēšanas metodi, kas neprasa vairāk par 2–3 stundām. Pēc tam katliņu var ievietot ledusskapī un neuztraukties par iekārtas darbspēju.