Piektās paaudzes lauksaimniece nosauca pazīmes, kas liecina, ka kartupeļi ir gatavi ražas novākšanai

Kartupeļi paši sniedz dažas norādes, ka ir pienācis laiks sākt ražas novākšanu. Pieredzējusi lauksaimniece piektajā paaudzē Mega Ostina ir dalījusies ar visām pazīmēm, kurām jāpievērš uzmanība.

Ziedēšana

Ir zināms, ka kartupeļi parasti zied apmēram 7 nedēļas pēc iestādīšanas. Pēc tam jāgaida vēl pāris nedēļas. Šajā laikā ziedi, visticamāk, nokritīs, un var sākt novākt jaunus kartupeļus.

"Tomēr paturiet prātā, ka tie būs mazāki par pilnībā nobriedušiem kartupeļiem un tiem būs plānāka miza, tāpēc tie nav piemēroti ilgstošai uzglabāšanai," norāda Ostina.

Nogatavošanās laiks

Ir svarīgi atzīmēt, ka ir daudz kartupeļu šķirņu, un to novākšanas laiki ievērojami atšķiras.

"Sekojiet līdzi stādīšanas datumam un izmantojiet katrai šķirnei norādīto nogatavošanās datumu. Pēc tam sekojiet līdzi kalendāram, kā arī visām fiziskajām pazīmēm, ko varētu parādīt jūsu augs. Ja pārāk ilgi atstāsiet kartupeļus zemē, tie var sapūt, sadīgt vai tiem var veidoties balti plankumi," sacīja eksperte.

Lapu izmaiņas

Eksperti apgalvo, ka visredzamākā un uzticamākā pazīme ir lapotne. Sezonas gaitā kartupeļu lapas sāk dzeltēt un brūnēt, un galu galā tās novīst un iet bojā.

"Jūsu kartupeļu augi var izskatīties diezgan nožēlojami, tuvojoties 90 līdz 120 dienu briedumam. Bet, ticiet vai nē, [tie] joprojām aug pazemē," sacīja Mega. Ostina.

"Kad lapas sāk brūnēt, dažas nedēļas vērojiet tās, līdz tās nonīkst un kļūst dzeltenas. Šis laiks ļauj pazemes bumbuļiem attīstīt biezāku mizu, kas būs noderīga ilgstošai uzglabāšanai."

Mizas sabiezināšana

Var veikt nelielu eksperimentu, izrokot dažus bumbuļus un pēc tam pārbaudot to mizu, lai redzētu, vai tie joprojām ir pietiekami plāni, lai miza viegli noberztos, vai arī miziņas ir biezākas un stingrākas. Atbilde palīdzēs jums izlemt, vai sākt ražas novākšanu.

"Tas arī palīdzēs noteikt, vai tie ir pietiekami lieli ražas novākšanai. Vienkārši pārliecinieties, ka tie atkal ir pārklāti ar augsni, lai tie nekļūtu zaļi no saules."

Kā pareizi novākt kartupeļus

Novācot kartupeļus, ir svarīgi tos nesabojāt, lai tie labāk uzglabātos ilgstošas uzglabāšanas laikā. Eksperti iesaka maigi irdināt augsni ap kartupeļu stādiem ar dārza dakšām, bet nesteidzīgi, lai tos nesabojātu. Izrok dziļi, izrauj bumbuļus kopā ar augsni un novāc tos.

Novācot ražu, sekojiet līdzi laika prognozei. "Ja līst daudz lietus, apsveriet iespēju tos novākt agrāk. Nogatavojušies kartupeļi var sapūt, ja augsne ir pārāk mitra, tāpēc novāciet tos agri, lai tas nenotiktu. Mazi kartupeļi ir labāki par sapuvušiem," saka Ostina.

Pēc ražas novākšanas, viņa saka, ir svarīgi atcerēties nākamo soli: nogatavošanos. "Žāvēšana sacietē kartupeļu miziņas un pagarina to glabāšanas laiku."

Viņa iesaka kartupeļus novietot uz avīzes vēsā, tumšā, labi vēdināmā vietā aptuveni 10–15 grādu temperatūrā pēc Celsija.

"Pēc aptuveni divām nedēļām miziņa kļūs cieta. Noņemiet visus lielos netīrumu kunkuļus – kartupeļus nekad nedrīkst mazgāt pirms uzglabāšanas – un noņemiet visus bojātos bumbuļus," viņa piebilda.