Kā vislabāk sterilizēt burkas, lai tās "neuziet gaisā" - katras metodes plusi un mīnusi

Katru vasaru saimnieces atklāj "konservēšanas" sezonu - viņas konservē dārzeņus, augļus un ogas, gatavo baklažānu sautējumus, marinē kabačus, gurķus, tomātus utt. Metodes trauku sterilizēšanai sagatavēm var būt dažādas, taču, lai vēlāk nerastos vilšanās, jāzina, kā sterilizēt burkas cepeškrāsnī, mikroviļņu krāsnī, verdošā ūdenī vai tvaicējot.

Kā sterilizēt tukšas burkas

Ideāli piemērotas jebkuriem produktiem - mērcēm, marinētiem gurķiem, kompotiem, ievārījumiem utt. Jūs varat kontrolēt gan trauku, gan vāku sterilizācijas kvalitāti.

Augstā temperatūra neietekmēs produkta garšu. Tomēr, izmantojot šo apstrādes metodi, ēdiens karstā traukā būs jāielej ļoti ātri, pretējā gadījumā burka var saplaisāt.

Kā sterilizēt pilnas burkas

Šī iespēja ir laba, ja neesat pārliecināts, cik rūpīgi mazgājāt produktus - trauka ar saturu sterilizēšana palīdz iznīcināt baktērijas. Tāpat nav jātērē laiks burkas sterilizēšanai - visu darīsiet kopā pēc ielikšanas. Turklāt šādi apstrādāti trauki istabas temperatūrā uzglabājas ilgāk.

Pirms šīs metodes izvēles pievērsiet uzmanību trūkumiem - daži produkti var zaudēt savu garšu, ja tos sterilizē burkā. Visbiežāk tas notiek ar gurķiem un ogām.

Jāuzmanās arī ar laiku - ja to pārkarsēsiet, burka pārsprāgs. Trauki ar saturu jāsterilizē tikai noteiktos gadījumos - tas ir pieņemami lečo, adžikai, dažiem marinētiem gurķiem, kur termiskā apstrāde bija minimāla.

Kā un cik daudz sterilizēt burkas tvaicējot

Tradicionālo metodi izmanto lielākā daļa saimnieču – tā traukus sterilizēja PSRS laikos. Nav nepieciešams īpašs aprīkojums – tikai režģis, katliņš un ūdens.

Burku sterilizēšanā ar verdošu ūdeni nav nekā sarežģīta – burku novieto uz režģa vai apgriež otrādi, lai atvērums ir vērsts uz katliņu ar verdošu ūdeni. Tvaiks sterilizē trauku 5–15 minūtes. Starp citu, vākus var tīrīt kopā ar burku.

Šīs metodes priekšrocība ir tās ērtības un ātrums, taču ir arī trūkumi – var apdedzināties, un vairāk nekā vienas vai divu burku apstrāde šādā veidā ir ilga un nogurdinoša. Tomēr, ja jums ir neliels konservu daudzums, burtiski viens vai divi, tad traukus labāk sterilizēt tvaicējot.

Cik daudz un kā sterilizēt burkas katliņā

Arī otra sterilizācijas iespēja mums ir pazīstama no mammu un vecmāmiņu pieredzes – jāņem liels katliņš, jāielej tajā ūdens, jāieliek burkas un jāvāra 10–15 minūtes. Šīs metodes priekšrocība ir tā, ka trauki tiek sterilizēti vienmērīgi un efektīvi, un var apstrādāt arī vākus.

Ir četri trūkumi: nepieciešams patiešām liels katliņš; daudz ūdens, kura vārīšanās prasīs ilgu laiku; burkas var saplaisāt, mainoties temperatūrai; tās ir neērti izņemt un žāvēt.

Kā sterilizēt burkas cepeškrāsnī

Trešā metode – tīrīt burkas, kas mazgātas ar sodu, ievietot aukstā cepeškrāsnī un pēc tam pakāpeniski uzkarsēt līdz 130–150 grādiem pēc Celsija. Uzturot temperatūras režīmu, neaizmirstiet, cik ilgi jāsterilizē burkas cepeškrāsnī – pietiek ar 10–15 minūtēm.

Šādas sterilizācijas priekšrocības ir acīmredzamas: var apstrādāt daudzas burkas; rokas ir brīvas, nav jāuzmana, var darīt citas lietas; trauku iekšpusē nebūs ūdens pilienu.

Pastāv arī trūkumi, viens no tiem ir aizliegums sterilizēt plastmasas vai metāla vākus, bet gan ar gumijas blīvi. Ir svarīgi arī rūpīgi izvietot burkas attālumā vienu no otras, ja tās saskaras, tās var saplaisāt.

Kā un cik daudz sterilizēt burkas mikroviļņu krāsnī

Paņemiet burku, ielejiet tajā ūdeni 2-3 cm attālumā no apakšas, ievietojiet to mikroviļņu krāsnī. Ieslēdziet mikroviļņu krāsni uz 3-5 minūtēm, līdz ūdens burkas iekšpusē sāk vārīties un sāk izplūst tvaiks.

Ir daudz priekšrocību - ātrums, burkas ir ideāli sterilizēt mikroviļņu krāsnī, ja tās ir mazas (līdz 1 litram). Šai metodei ir arī trūkumi – nevar apstrādāt vākus, ieskaitot metāla, un burka būs arī uzmanīgi jāizņem ar verdošu ūdeni.