
Kafijas cienītāji zina, cik daudz naudas tiek tērēts ikdienas rituāliem – kafejnīcās var atstāt veselu bagātību. Tāpēc iecienītāko dzērienu ir vieglāk un lētāk pagatavot mājās, taču ir svarīgi zināt, kā pareizi brūvēt kafiju, lai nesabojātu tās garšu un aromātu. Ir 7 nemainīgi noteikumi, kurus dažreiz pat baristas nezina.
Zināt, kā brūvēt kafiju, ir vesela zinātne, ko profesionāli baristas apgūst gadiem ilgi. Ir daudz dažādu nianšu – dažas no tām ir svarīgi zināt tiem, kas dzērienu gatavo mājās. Atcerieties, kā brūvēt kafiju, lai iegūtu gardu dzērienu.
Malšana
Tikai retais zina, bet kafijas garša ir atkarīga no maluma kvalitātes. Ja pupiņas ir samaltas pārāk rupji, dzēriens būs "kā ūdens", un pārāk smalks malums radīs rūgtu garšu un pārmērīgu stiprumu.
Visvieglāk ir izvēlēties malumu, ja zināt, kā brūvēsiet kafiju. Kafijas pagatavošanai ar franču presi labāk izmantot lielu presi, espresso - ļoti smalku, filtrēto - vidēju, turku - burtiski putekļus, tas ir, pēc iespējas mazāku. Lai labi samaltu kafiju, iegādājieties labas elektriskās kafijas dzirnaviņas vai izmantojiet manuālās dzirnaviņas.
Ūdens temperatūra
Kafijas garša ir atkarīga no ūdens temperatūras, kā arī no maluma. Ja ielejat pārāk karstu, dzēriens būs rūgts, pārāk aukstu - pupiņu aromāts un garšas nianses neatklāsies. Atcerieties, ka optimālā ūdens temperatūra rīta dzērienam ir no 60 līdz 90 grādiem pēc Celsija.
Nekādā gadījumā nelejiet kafiju ar verdošu ūdeni, ja jūtat, ka nevarat pareizi izmērīt grādus - pēc vārīšanās pagaidiet 2-3 minūtes, ar to pietiek, lai ūdens atdzistu.
Proporcija
Arī ūdens un kafijas attiecībai jābūt pareizai, ja ir daudz maltu graudu - jūs pagatavosiet rūgtu un stipru produktu, ja ir maz - tam būs "nekā" garša. Ir ļoti viegli atcerēties, kā pagatavot kafiju, ievērojot proporciju – vienmēr uz 15 ml ūdens ieberiet 1 gramu maltu pupiņu.
Ja nevarat precīzi nomērīt, izmantojiet svarus un tad pierodiet pie tā. Norādītā proporcija ir ieteikums, jūs vienmēr varat nedaudz atkāpties no normas, lai atrastu savu ideālo garšu.
Uzglabāšana
Ja pupiņas uzglabājat nepareizi, aromāts ātri iztvaikos, kas galu galā ietekmēs dzēriena garšu. Pārliecinieties, ka kafija tiek uzglabāta vai nu cieši noslēgtā iepakojumā, vai traukā (burkā) ar vāku. Uzglabāšanas vietai jābūt vēsai un sausai (derēs virtuves skapis ar durvīm). Nekad neatstājiet pupiņas ledusskapī vai saulē.
Apkope
Ir svarīgi regulāri tīrīt aprīkojumu, ar kuru gatavojat kafiju. Neatkarīgi no tā, vai tas ir kafijas automāts, vai pat turku kafijas pagatavošanas rīks – viss ir jāmazgā. Lieta tāda, ka kafijas eļļas un kaļķakmens no ūdens nokļūst dzērienā un pasliktina tā garšu.
Ūdens
Bez kvalitatīva ūdens pat dārgas pupiņu šķirnes nonāks atkritumos, jo ūdens ir dzēriena pamatā. Izpētiet etiķetes uz pudelēm un nepārdzeriet tās ar augstu minerālvielu saturu (kafija būs bezgaršīga).
Izvairieties no mīksta ūdens, pretējā gadījumā dzēriens kļūs skābs. Vislabākais variants ir filtrēts vai pudelēs pildīts ūdens ar mineralizāciju 100–150 mg/l. Atcerieties arī, ka pirms kafijas pagatavošanas vienmēr jāpievieno svaigs ūdens.
Pupiņas
Kafijas garša ir atkarīga arī no pupiņu kvalitātes, kā arī no ūdens kvalitātes. Ja tās ir vecas, visi pārējie šī saraksta punkti ir bezjēdzīgi. Jo ilgāk pupiņas ir stāvējušas pēc grauzdēšanas, jo sliktāks būs kafijas aromāts un garša.
Lai izvairītos no šīs situācijas, labāk pirkt kafiju porcijās, lai tā nemētātos apkārt. Izlasiet informāciju uz iepakojuma, kad tā tika grauzdēta – no šī datuma jums ir 1–3 mēneši, lai samaltu visas pupiņas un tās izmantotu. Labāk ir arī samalt pupiņas tieši pirms vārīšanas – tas pēc iespējas vairāk saglabās aromātu.