
Vasaras karstumā atsvaidzinošs mājās gatavots kompots šķiet ideāls dzēriens. Tomēr pieredzējuši pavāri un uztura speciālisti brīdina - kompota gatavošanas procesā ir bieži pieļautas kļūdas, kas var ievērojami samazināt tā sniegtās priekšrocības, garšu un pat ietekmēt labsajūtu.
Galvenā kļūda, gatavojot kompotu
Visbiežāk pieļautā kļūda, ko saimnieces pieļauj, ir augļu un ogu pārāk ilga vārīšana. Ilgstoša termiskā apstrāde (īpaši augstā vārīšanas temperatūrā) iznīcina lielāko daļu vērtīgo vitamīnu (piemēram, C vitamīnu, kas ir ārkārtīgi jutīgs pret augstu temperatūru), antioksidantus un citas bioloģiski aktīvās vielas, kas atrodas svaigos augļos un ogās.
Tāpēc atcerieties: ja kompotu vārāt 20 minūtes, tad vitamīnu dzēriena vietā būtībā iegūstat saldūdeni ar augļu garšu. Turklāt ilgstoša vārīšana sabojā augļu smalko aromātu un svaigo garšu, padarot tos gausus un mazāk izteiksmīgus. Kompots kļūst ūdeņains, un ogas pārvēršas bezformīgā masā.
Un, lai kompensētu garšas zudumu pēc sagremošanas, daudzi pievieno vairāk cukura. Tas padara kompotu pārāk saldu un nepavisam neveselīgu, īpaši bērniem vai tiem, kas uzrauga savu glikozes līmeni.
Kā pareizi pagatavot kompotu - ekspertu padomi
Lai kompots būtu pēc iespējas garšīgāks, aromātiskāks un veselīgāks, ievērojiet šos ieteikumus. Vispirms uzvāriet ūdeni ar cukuru. Pagatavojiet sīrupu. Pielāgojiet cukura daudzumu atbilstoši augļu saldumam un personīgajām vēlmēm.
Uz īsu brīdi pievienojiet verdošajam sīrupam augļus un ogas - jau verdošajam sīrupam pievienojiet mīkstas ogas (avenes, zemenes, ķiršus) un gandrīz nekavējoties izslēdziet uguni vai ļaujiet tam vārīties ne ilgāk kā 1-2 minūtes. Pēc tam pārklājiet un ļaujiet ievilkties.
Cietiem augļiem (āboliem, bumbieriem, cidonijām) nepieciešams nedaudz vairāk laika. Vāriet tos 5-10 minūtes pēc tam, kad sīrups ar augļiem uzvārās, līdz tie kļūst mīksti, bet nepārvāriet.
Ļaujiet kompotam ievilkties. Pēc uguns izslēgšanas pārklājiet katliņu ar vāku un atstājiet kompotu ievilkties vismaz 20–30 minūtes, vēl labāk, vairākas stundas vai līdz tas pilnībā atdziest. Tieši brūvēšanas laikā augļi piešķir dzērienam savu aromātu un garšu.
Izmantojiet mizu un kauliņus (uzmanīgi). Ja esat pārliecināts par augļu tīrību, miza var piešķirt garšu. Dažiem augļiem kauliņi piešķir arī īpašu garšu, taču pēc vārīšanas tie ir jāizņem.
Ievērojot šos vienkāršos noteikumus, varat pagatavot patiesi gardu, aromātisku un vitamīniem bagātu kompotu, kas būs lielisks papildinājums jūsu vasaras galdam.