Ražas uzglabāšana bez pagraba - aizmirsta metode, bet tā darbojas perfekti

Mūsdienu dārzkopji bieži saskaras ar šo problēmu, īpaši mazu zemes gabalu īpašnieki vai tie, kuru mājas nav aprīkotas ar pazemes glabātuvēm. Lielas ražas gadījumā ir jādomā, kur to pienācīgi uzglabāt. Izrādās, ka ir risinājums.

Pilsētas dzīvokļu balkoni sasalst, garāžas ne vienmēr ir piemērotas temperatūrai, un ne visi var atļauties iegādāties dārgas klimata kontroles iekārtas.

Tomēr mūsu senči lieliski iztika bez betona pagrabiem un ledusskapjiem, saglabājot dārzeņus un augļus svaigus līdz pavasarim.

Viena no uzticamākajām un laika gaitā pārbaudītākajām metodēm ir izveidot virszemes kaudzi vai tranšeju tieši vasarnīcā.

Tas izklausās sarežģītāk, nekā šķiet, un prasa minimālu materiālu daudzumu, bieži vien tikai to, kas ir pa rokai. Princips ir balstīts uz zemes dabiskā aukstuma izmantošanu un pieejamo materiālu siltumizolācijas īpašībām.

Kaudzei izvēlieties sausu, paaugstinātu vietu, kur neuzkrājas ūdens. Uz zemes uzklāj salmu, sausas kūdras vai egļu zaru kārtu drenāžai un izolācijai no zemes mitruma.

Pēc tam uzber dārzeņus - kartupeļus, bietes, burkānus (vēlams, pārkaisa ar smiltīm vai zāģu skaidām, lai absorbētu lieko mitrumu un novērstu pūšanu).

Kaudzes forma ir konusa vai piramīdas formā, lai lietus ūdens plūstu uz sāniem. Dārzeņus pārklāj ar biezu salmu kārtu (30-50 cm), bet virs tās - zemes kārtu (15-20 cm), veidojot mājas formu.

Ir svarīgi atstāt ventilācijas atveres no salmu saišķiem vai cauruļu atgriezumiem kaudzes augšpusē, lai izvadītu lieko mitrumu un ogļskābo gāzi.

Iestājoties stiprām salnām, ventilācijas atveres cieši aizver un papildus izolē no augšas ar lapām, egļu zariem vai sniegu.

Tranšeja ir variants skarbākam klimatam vai lieliem apjomiem. Izrok grāvi apmēram 50-70 cm dziļumā (zem augsnes sasalšanas dziļuma jūsu reģionā), līdz metram platu.

Apakšā liek salmu slāni. Dārzeņi tiek izklāti, slāņoti ar salmiem vai smiltīm. Virsū - biezs salmu slānis, tad dēļi vai mieti, un tas viss tiek pārklāts ar zemi, veidojot uzkalniņu. Arī augšpuse tiek izolēta, jo kļūst aukstāks.

Panākumu atslēga ir stabilas temperatūras uzturēšana aptuveni 0 +3 grādi pēc Celsija un mitruma 85–95%. Biezs izolācijas slānis neļauj dārzeņiem sasalt ziemā un pārāk ātri sasilt pavasarī.

Regulāri (īpaši rudenī un pavasarī) ir jāpārbauda temperatūra kaudzes un tranšejas iekšpusē, izmantojot vienkāršu termometru uz virves, un jāpielāgo ventilācija.

Šī vecā metode prasa zināmas prasmes un uzmanību, taču tā ir pilnīgi efektīva un ļauj saglabāt ražu lieliskā stāvoklī līdz jaunajai sezonai, izmantojot tikai dabas spēku un vienkāršus materiālus.