Kā gurķi absolūti nav piemēroti konservēšanai - tie tikai sabojās jūsu marinējumus ziemai

Vasaras vidū jau daudzas saimnieces sāk plānot un aizdomāties par ziemas krājumu sagatavošanu, un gurķu konservēšana ir viena no pašām ierastākajām nodarbēm. Bet, ja vēlaties, lai jūsu marinētie gurķi būtu kraukšķīgi, aromātiski un ilgi uzglabātos, jums jāizvēlas pareizie dārzeņi.

Mēs jums pastāstīsim, kuri gurķi nav piemēroti marinēšanai un sālīšanai, kā arī, kam jāpievērš uzmanība pirms to ievietošanas burkās.

Kuri gurķi nav piemēroti konservēšanai un kāpēc

Aizauguši un mīksti augļi. Sliktākais variants ir lieli, pārauguši gurķi ar biezu mizu un cietām sēklām. Tie ne tikai slikti marinējas, bet var sabojāt visa pagatavošanas garšu. Savukārt mīkstie augļi pēc termiskās apstrādes kļūst novītuši un bezgaršīgi – rezultāts būs pilnīga neveiksme.

Salātu šķirnes arī nav piemērotas konservēšanai. Tiem ir gluda, plāna miza, ūdeņains mīkstums un tie neiztur marinēšanu. Šādi augļi ātri kļūst mīksti un zaudē formu, īpaši sterilizējot.

Rūgti augļi. Ja gurķi ir rūgti, nelieciet tos burkās. Rūgtums konservēšanas procesā nepazūd, bet gluži pretēji, izplatās uz visiem augļiem un marinādi. Šādi gurķi var sabojāt visa marinējuma garšu.

Bojāti vai sapuvuši augļi. Bojāti gurķi ātri bojājas, tāpēc tie var izraisīt sālījuma fermentāciju vai duļķainību. Ilgstošai uzglabāšanai jāņem tikai veseli, blīvi un svaigi dārzeņi.

Siltumnīcas gurķi ar pārmērīgu mēslojumu. Dažreiz siltumnīcā audzētos dārzeņos uzkrājas atlikušais slāpeklis un citi mēslošanas līdzekļi. Tas negatīvi ietekmē garšu un saglabāšanas kvalitāti. Gurķi burkā var kļūt mīksti vai pat burka var uzrūgt.

Kuri gurķi ir vislabākie konservēšanai

Ir vispārpieņemtas pazīmes, kas, pēc pieredzējušu saimnieču domām, raksturo ideālos gurķus konservēšanai. Pirmkārt, tie ir mazi jauni augļi, 6–10 cm gari.

Otrkārt, vislabāk derēs šķirnes ar ērkšķiem vai bumbuļiem. Treškārt, jāmeklē gurķi ar tumši zaļu miziņu un blīvu mīkstumu. Kā arī atcerieties, ka svaigi augļi tiek novākti ne vēlāk kā dienu pirms konservēšanas.