Kā noteikt, vai arbūzs ir labs - 10 padomi, kas padarīs jūs par ekspertu

Arbūzs ir klasisks vasaras auglis, kas ir arī nepanesama loterija. Galu galā pareizā arbūza izvēle vienmēr ir sarežģīta. Lai gan ar nelielām zināšanām nākotnē katru reizi varēsiet izvēlēties perfektu augli.

Pievērsiet uzmanību lauka plankumam

Gatavam arbūzam uz mizas būs krēmīgi dzeltens vai gaiši bēšs plankums – tas ir tā sauktais lauka (vai zemes) plankums, vieta, kur arbūzs augšanas laikā atradās uz zemes. Balts vai pārāk gaišs plankums var liecināt par nenobriedušu augšanu. Jo bagātīgāka ir plankuma krāsa, jo, visticamāk, saldāks būs arbūzs.

Pārbaudiet formu

Arbūzam jābūt simetriskam, ar noapaļotiem galiem. Ja tas ir līks vai asimetrisks, tas var liecināt par nevienmērīgu augšanu un iespējamu tekstūras vai garšas pasliktināšanos. Meklējiet augļus ar gludām, vienmērīgām un noapaļotām līnijām – tā ir zīme, ka arbūzs ir attīstījies vienmērīgi un, visticamāk, būs salds un sulīgs.

Pievērsiet uzmanību krāsai

Arbūzi ir dažādās krāsās, sākot no tumši zaļām līdz gaiši zaļām svītrām. Vienmērīga krāsa visā virsmā norāda uz gatavību. Izvairieties no pārāk spīdīgiem arbūziem, jo ​​tas var nozīmēt, ka tie ir novākti pārāk agri. Blāva miza ir gatavības pazīme.

Veiciet pirkstu svītru testu

Ja jūsu arbūzam ir tumšas svītras: Salieciet rādītājpirkstu un vidējo pirkstu kopā. Novietojiet tos starp divām tumši zaļajām svītrām. Ja jūsu pirksti ērti iederas starp tām, tā ir laba zīme, ka arbūzs ir nogatavojies un salds. Jo platāka ir atstarpe starp svītrām, jo ​​vairāk laika arbūzam ir bijis, lai nogatavotos un attīstītu garšu.

Meklējiet "tīmekli" (zirnekļa tīklu)

Apskatiet arbūzu no visām pusēm, meklējot tumšus, dzīslainus plankumus, kas atgādina zirnekļa tīklu. Tie ir tā sauktie "cukura plankumi" - tie parādās tur, kur cukurs ir sācis izdalīties. Tā ir salduma un sulīguma pazīme.

Pieklauvējiet pie arbūza

Jūs droši vien esat redzējuši cilvēkus klauvējam pie arbūza veikalā. Viņi cenšas "dzirdēt" sulīgo augli. Pieklauvējiet arbūza mizai un ieklausieties: blāva, dobja skaņa ir laba zīme: arbūzā ir daudz sulas. Blāva, dobja skaņa var nozīmēt, ka auglis ir nenogatavojies vai pārgatavojies.

Pārbaudiet mizas tekstūru

Mizai jābūt stingrai un gludai pieskārienam. Pievērsiet uzmanību dīvainiem plankumiem (nejaukt ar lauka plankumu) vai nevienmērīgai krāsai - tas var liecināt par nevienmērīgu nogatavināšanu.

Paņemiet arbūzu

Svaram ir nozīme. Izvēlieties arbūzu, kas savam izmēram šķiet smags. Jo smagāks tas ir, jo vairāk ūdens tajā ir, kas nozīmē, ka tas ir sulīgs un garšīgs. Viegls auglis var būt nenogatavojies vai jau izžuvis no iekšpuses.

Pārbaudiet "asti"

Apskatiet mazo sakaltušo kātiņu jeb "asti" arbūza augšpusē. Zaļa aste norāda, ka arbūzs ir novākts pārāk agri un, iespējams, nav pilnībā nogatavojies. Sausa, brūna aste ir ideāla. Tā norāda, ka arbūzs ir nogatavojies dārzā un būs salds.

Izvairieties no bojātiem arbūziem

Rūpīgi pārbaudiet arbūzu, vai tam nav bojājumu. Nelielas skrambas ir pieņemamas, bet plaisas, griezumi, mīksti laukumi, iespiedumi vai citi redzami defekti ir iemesls atteikties no pirkuma.