
Ja tomāti nekļūst sarkani pat jūlijā, nekrītiet panikā. Ir vairāki iemesli, kāpēc tomāti paliek zaļi, kā arī pārbaudītas metodes, kā stimulēt to nogatavošanos.
Mēs jums pastāstīsim, kas tieši neļauj tomātiem ātrāk kļūt sarkaniem un kādas darbības palīdzēs uzlabot situāciju.
Dabas termiņi
Pirmkārt, ir vērts pārbaudīt augļu nogatavošanās laiku. Agrīnie tomāti var nogatavoties jau 85 dienas pēc dīgšanas, savukārt vēlīnie - tikai pēc 110-120. Ja periods vēl nav beidzies, iespējams, jums vajadzētu vienkārši nogaidīt. Pievērsiet uzmanību arī laikapstākļiem, saules trūkums vai vēss laiks var aizkavēt tomātu apsārtumu par vairākām nedēļām.
Nepietiek siltuma un gaismas
Tomāti ir diezgan termofīli, ja temperatūra nokrītas zem +20 °C, likopēna - pigmenta, kas piešķir sarkano krāsu, - ražošanas process palēninās. Apgrieziet liekās lapas, kas noēno augļus, un uzraugiet apgaismojumu, īpaši siltumnīcā. Aukstā laikā krūmus apklāj ar agrošķiedru.
Pārmērīgs slāpekļa daudzums
Viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc tomāti nekļūst sarkani, ir pārmērīgs slāpekļa mēslojums. Šajā gadījumā augs "aptaukojas", aug lapas, un augļi paliek zaļi. Lai tomāti ātrāk kļūtu sarkani, tos jābaro ar kālija-fosfora mēslojumu, piemēram, koksnes pelnu uzlējumu vai kālija monofosfātu.
Nepareiza laistīšana
Pārāk bieža vai nevienmērīga laistīšana negatīvi ietekmē kultūraugu saknes. Sakņu sistēma nesaņem pietiekami daudz skābekļa, kas palēnina tomātu augšanu un nogatavošanos. Laistiet reizi 3-4 dienās, bet bagātīgi, un neaizmirstiet mulčēt augsni.
Sabiezēšana un gaisa trūkums
Ja lapotne noēno augļus, tie nesaņem pietiekami daudz saules gaismas un siltuma, lai nogatavotos. Regulāra apakšējo lapu saspiešana un noņemšana palīdzēs uzlabot ventilāciju un apgaismojumu.
Augs ir stresā vai sirgst
Karstums, pēkšņas temperatūras izmaiņas vai sēnīšu kaites var apturēt tomātu nogatavošanos. Noēnojiet tomātus karstumā, izmantojiet bioloģiskos produktus vai serumu, lai novērstu lakstu puvi. Stresa mazināšanai piemērota ir izsmidzināšana ar askorbīnskābes šķīdumu.
Ražas pārslodze
Ja uz viena krūma ir daudz olnīcu, raža fiziski nespēj nodrošināt visiem augļiem vienādu attīstību. Noņemiet liekos, mazos vai deformētos tomātus, atstājot 5–6 spēcīgākās otas. Augšdaļas saspiešana arī palīdzēs novirzīt enerģiju tomātu nogatavošanai.