
Pieredzējuši kulinārijas jomas eksperti ir izskaidrojuši, cik ilgā laikā pārtika zaudē savu garšu un uzturvērtību, atrodoties saldētavā. Noteikti produkti, pat atrodoties saldētavā, zināmā brīdī zaudēs savu kvalitāti un var radīt apdraudējumu.
Saldētava palīdz mums ilgāk saglabāt pārtiku svaigu nekā ledusskapis. Tomēr ir ļoti svarīgi ņemt vērā vienu "bet" — katram produktam ir savs derīguma termiņš. Ja to neievērosiet, tas zaudēs savas uzturvērtības un garšas īpašības.
Balstoties uz ASV Sociālo pakalpojumu departamenta informāciju, sižetā "Brokastis ar 1+1" tika ziņots, ka, lai gan saldēti pārtikas produkti ilgi nebojājas, tos nevajadzētu pārāk ilgi turēt saldētavā.
Attiecībā uz gaļu ir skaidri ieteikumi par to, cik ilgi to var uzglabāt saldētavā. Šeit viss ir atkarīgs no veida. Tātad, cūkgaļa var atrasties saldētavā līdz vienam gadam, liellopu gaļa, tītara gaļa vai vistas gaļa — apmēram 9 mēnešus, bet malto gaļu vislabāk izlietot 4 mēnešu laikā.
Ja produkti jau ir pakļauti termiskai apstrādei, derīguma termiņš samazinās. Piemēram, vārītu gaļu var uzglabāt ne ilgāk kā 3 mēnešus. Ja gaļa ir bijusi ilgāku laiku saldētavā, labāk atturēties no tās lietošanas, lai neradītu draudus savai fiziskajai labsajūtai.
Kas notiks ar gaļu, ja par to ilgāku laiku “aizmirsīsiet”
Kvalitātes pasliktināšanās — ilgstoša uzglabāšana saldētavā var izraisīt gaļas “sasalšanu”, tas ir, mitrums iztvaikos, un pats produkts kļūs cietāks un sausāks;
Krāsas maiņa — ja gaļa ilgstoši atradīsies saldētavā, oksidēšanās dēļ tā var kļūt tumšāka vai pelēcīgāka, kas ir ne vien nepievilcīgi, bet liecina arī par kvalitātes zudumu;
Smaržu uzsūkšanās — produkts var uzsūkt saldētavas smakas, kas ietekmēs tā garšu.
Cik ilgi saldētavā var uzglabāt citus produktus
Augļus (izņemot citrusaugļus) — apmēram 1 gadu;
Dārzeņus — līdz vienam gadam;
Pienu — ne vairāk kā sešus mēnešus;
Sviestu — 9 mēnešus;
Citrusaugļus — trīs mēnešus;
Liesas zivis — ne vairāk kā 6 mēnešus;
Taukainas zivis — līdz trim mēnešiem;
Saldējumu — 2 mēnešus;
Konservus (jūras veltes) — 2 mēnešus;
Raudzētu biezpienu — līdz 1 mēnesim.