4 galvenie tomātu lapu čokurošanās iemesli - dārznieks sniedza padomu, kā cīnīties ar šo nelaimi

Tomātu audzēšana var būt vienkārša un patīkama pieredze, sākot no pirmajiem ziediem līdz gatavu augļu novākšanai. Tomēr ir arī daži ne tik patīkami brīži, tostarp tomātu lapu čokurošanās.

Mājas un dārzu eksperte Drū Svainstone saka, ka tomātu lapu čokurošanās ir izplatīta problēma. To var izraisīt dažādi faktori, tostarp laikapstākļi, laistīšanas problēmas, kaitēkļi, kaites un barības vielu trūkums. Labā ziņa ir tā, ka lielāko daļu šo problēmu var viegli novērst vai labot.

Laistīšana

Tomāti mīl mitru augsni, tāpēc nepietiekams ūdens daudzums var izraisīt augu lapu čokurošanos, izmisīgi cenšoties saglabāt ūdeni, īpaši karstā laikā. Sausa augsne ir īpaši bīstama, ja audzējat tomātus podos.

 No otras puses, pārmērīga augu laistīšana var izraisīt arī lapu čokurošanos. Jums pastāvīgi jāuzrauga augsnes mitruma līmenis. Šeit var palīdzēt mulčēšana, jo tā saglabā mitrumu augsnē un neļauj tai pārāk ātri izžūt.

Temperatūra un laikapstākļi

Tomātu augi reaģē uz pārmērīgi augstu temperatūru, čokurojoties lapām, lai saglabātu ūdeni. Siltā klimatā var būt noderīgi tomātus stādīt vietā, kur pēcpusdienā ir ēna, lai pasargātu tos no karstošās saules.

Alternatīvi, pārvietojiet augus no tiešiem saules stariem, ja tie atrodas podos, vai izmantojiet ēnojošu drānu. Tomātu augiem arī nepatīk aukstums, un tas var izraisīt arī lapu čokurošanos. Ja temperatūra nokrītas zem 12°C, lapas var čokuroties uz iekšu kā aizsardzības līdzeklis.

Kaitēkļi un kaites

Tomātu kaitēkļi, kas izraisa lapu čokurošanos, ir laputis, baltmušas, tripši, zirnekļērces un platās ērces. Sūcošie kaitēkļi barojas ar lapām un stublājiem, un parasti tie atrodas pulcējušies lapu apakšpusē.

Ja uz tomātu augiem ir zirnekļērces, baltmušas vai laputis, tās var noņemt, izsmidzinot ar ūdeni vai apsmidzinot ar insekticīdu. Tomātu pavadoņaugi var arī atbaidīt kaitēkļus vai piesaistīt labvēlīgus dabiskos plēsējus, kas ēd kaitēkļus.

Uzturvielu trūkums

Regulāra tomātu mēslošana ir labākais veids, kā nodrošināt tos ar nepieciešamajām barības vielām. Kad trūkst slāpekļa, lapas sāk čokuroties.

Augi ar slāpekļa pārpalikumu veido pārāk daudz lapotnes, kas neļauj augam uzturēt visu šo sulīgo augšanu un izraisa lapu čokurošanos. Savukārt kālija vai fosfora trūkums bieži izpaužas kā palēnināta augšana un lapu čokurošanās. Labākais risinājums būtu izmantot īpašu mēslojumu tomātiem.